Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, τα 1,834 δολάρια, ενισχύεται το ευρώ την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ και η Σλοβακία αναμένεται να εγκρίνει το αργότερο ώς την Παρασκευή τη διεύρυνση του EFSF.

Το ευρώ όπως σημειώνει το in.gr, βρίσκεται στα 1,3799 δολάρια, μόλις 0,3% χαμηλότερα από το υψηλό μηνός του 1,834. Τον τελευταίο μήνα το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 1,8%.

«Σίγουρα, υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία» ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα «με πράγματα όπως η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σχολίασε στο Bloomberg αναλυτής της Deutsche Bank.

«Αυτό στηρίζει το ευρώ» προσέθεσε.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.

Πρότεινε δε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, ενώ συμφώνησε με την Γερμανία ότι η προσφυγή στα κεφάλαια του EFSF, το ύψος των οποίων τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί, πρέπει να είναι η έσχατη λύση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ως «προτιμητέα σειρά» για την ανακεφαλαιοποίηση τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα τους εθνικούς πόρους και τέλος, εάν οι δεύτεροι δεν επαρκούν, πόρους που θα εξασφαλιστούν «μέσω δανείου από τον EFSF».

Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν «αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους», στο πλαίσιο των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας της «Βασιλείας ΙΙΙ» που, κανονικά, τίθενται σε ισχύ το 2015.

Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών, που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Εως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να «απονέμουν» μερίσματα ή μπόνους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook