Με σκοπό την κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης συμπολιτών μας και οικογενειών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, προχωράει στη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από τη Μονή, επί της οδού Περίδου.

Την απόφαση για την ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έλαβε στην συνεδρίασή του την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, και όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα  ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, «η δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που αποτελούσε και προεκλογική μας δέσμευση, ευελπιστούμε να καταδείξει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τους φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα την κοινωνική προσφορά και πρόοδο».

«Η αμεσότητα του χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η σχέση της με τον πολίτη, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη, με θεσμοθετημένες ενέργειες και δράσεις να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες και να τους στηρίξουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας, στις δυσκολίες που βιώνουν τη σημερινή εποχή», τόνισε ο κ. Δήμαρχος.

Και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη σε μια πόλη που η κοινωνία της έχει να επιδείξει πλούσια δράση και εθελοντισμό».

«Δύσκολο το εγχείρημα αλλά επιβεβλημένο. Έχω την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρομε» σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Χανίων έκανε αναφορά στις αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για οικονομικές ενισχύσεις κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

Ειδικότερα, όπως είπε, «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με 2.500 € την ΕΛΕΠΑΠ, με 2.500 € το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, με 2.700 € το Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Αετοί Κρήτης», ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πόρους για ενίσχυση των Συσσιτίων της Μητρόπολης και των Ενοριακών Ναών που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας και που σήμερα ανέρχονται στον αριθμό των 8».

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη, επεσήμανε ότι ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων έχει εκπονήσει μελέτη ανακατασκευής του χώρου όπου θα στεγαστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες με τη συνδρομή της Εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα».

Όπως ακόμη έκανε γνωστό, τη διοίκηση και τη διαχείριση λειτουργίας του θα αναλάβει πενταμελής Επιτροπή που θα αποτελείται: α) από τον εκάστοτε Δήμαρχο, β) τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, γ) ένα εκπρόσωπο (δημοτικό σύμβουλο) προερχόμενο από την μειοψηφία δ) ένα εκπρόσωπο από την Ι.M. Γουβερνέτου και ε) ένα υπάλληλο (κοινωνική λειτουργός) από το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων.

Η επιτροπή θα συγκροτηθεί άμεσα προκειμένου να συντάξει τον κανονισμό λειτουργίας ο οποίος θα εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα στηρίζεται σε κανόνες διαφάνειας μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων δεδομένων και κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Η κατάρτιση και η τήρηση του μητρώου των ωφελουμένων θα γίνεται με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια από την Κοινωνική Υπηρεσία με απόλυτη εχεμύθεια και τήρηση απορρήτου.

Η κα Χατζηδάκη, ευχαρίστησε την Ομάδα Εθελοντικής Υποστήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ήδη έχει ενεργοποιηθεί και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τον Δήμο Χανίων στο θέμα αυτό, να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας 28213/41790 και 28213/41626.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook