Νέα απόπειρα εμπρησμού -η όγδοη τις τελευταίες ημέρες- σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της γερμανικής πρωτεύουσας.  Οι έρευνες για τις απόπειρες δολιοφθοράς έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Γερμανίας με τις υποψίες να στρέφονται σε ακροαριστερή οργάνωση που υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει συγκροτηθεί στο μοντέλο της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF).

Η γερμανική αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε την Πέμπτη αυτοσχέδιο μηχανισμό στο δίκτυο της υπερταχείας που συνδέει το Βερολίνο με τη Λειψία. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν εντοπιστεί τρεις εμπρηστικοί μηχανισμοί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Τη Δευτέρα ανεφλέγη μηχανισμός στο Ανόβερο, σε στιγμή που δεν περνούσε επιβατική αμαξοστοιχία, γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο για μερικές ώρες της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την πόλη με το Βερολίνο προκειμένου να επισκευαστούν καμένα καλώδια.

Οι έρευνες για τις απόπειρες έχουν περάσει από την τοπική αστυνομία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κατ\’ εντολή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Καρλσρούης.

Πλέον η έρευνα επικεντρώνεται σε «κατηγορίες για δολιοφθορές με στόχο τη συνταγματική τάξη της χώρας και άλλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει άγνωστοι δράστες» δήλωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας -η Καρλσρούη είχε κρίνει πριν από μερικές ημέρες ότι οι επιθέσεις δεν είναι τρομοκρατικές.

Μία άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση που αυτοαποκαλείται Hekla Reception Committee (Hekla σημαίνει ηφαίστειο στα ισλανδικά) ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση των μηχανισμών, λέγοντας ότι πρόκειται για πράξη διαμαρτυρίας για την παρουσία γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η οργάνωση ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες αυτές αποτέλεσαν αντίδραση στη φυλάκιση του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι διέρρευσε διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο WikiLeaks.

Οι υπερταχείες προς και από το Βερολίνο αντιμετώπισαν τις τελευταίες ημέρες καθυστερήσεις και ορισμένες αναγκάστηκαν να αλλάξουν δρομολόγια, καθώς οι Αρχές εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό μηχανισμών που τοποθετούνται σε καλωδιοκατανεμητές.

Το σύστημα των καλωδίων που βρίσκονται στις σιδηροτροχιές στη Γερμανία -και μεταφέρουν σήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που εξυπηρετούν επίσης το εθνικό τηλεφωνικό δίκτυο- θεωρείται ευάλωτο από πλευράς ασφαλείας. Οι μηχανισμοί αποτελούνταν από εύφλεκτα υλικά σε δοχεία και φιτίλια. Δεν έχει υπάρξει κανένας τραυματισμός στις απόπειρες.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook