Στήριξη στον 9ο τακτικό ανακριτή Γ. Κασίμη, που είχε ζητήσει ν’ αφεθεί ελεύθερος ο Μάκης Ψωμιάδης για την εμπλοκή του στους στημένους αγώνες, προσφέρουν οι συνάδελφοί του δικαστές, οι οποίοι αντικρούουν τις εις βάρος του βολές για το ότι ακόμη και σήμερα παραμένει ασύλληπτος ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Καβάλας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όχι μόνο υπεραμύνεται του δικαιώματος του ανακριτή να διατυπώνει ελεύθερα την κρίση του, αλλά προχωρεί ακόμη ένα βήμα και επικρίνει όσους αξιολόγησαν την άποψή του. Ανάμεσά τους και θεσμικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ως αρμόδιος για τον χώρο του ποδοσφαίρου δεν είχε κρύψει την αμφισβήτησή του στην ορθότητα της άποψης του ανακριτή που τον είχε φέρει σε διαφωνία με την εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ν’ αφεθεί ελεύθερος ο Μάκης Ψωμιάδης. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«…Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ. 1, 2 του Συντάγματος του1975, η Δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και υπόκεινται, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους…. Κατά το πρώτο, οι δικαστές δεν υποχρεούνται να ακολουθούν νομικούς κανόνες αποδείξεων, αλλά πρέπει να αποφασίζουν κατά τη δική τους πεποίθηση, ακούοντας, για τον σκοπό αυτόν, τη φωνή της συνειδήσεώς τους και οδηγούμενοι από την απροσωπόληπτη κρίση, που προκύπτει από τις συζητήσεις, για την αλήθεια των πραγματικών γεγονότων, για το αξιόπιστο των μαρτύρων και για την αξία των λοιπών αποδείξεων. Κατά το δεύτερο, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζει ρητά ο νόμος, το δικαστήριο κρίνει ελεύθερα τα αποδεικτικά μέσα και αποφασίζει κατά συνείδηση αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί.

Όσοι, συνεπώς, επιμένουν να φιλολογούν γύρω από το θέμα αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πρώτον δεν έχουν γνώση του φακέλου της υπόθεσης που σχολιάζουν και δεύτερον δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να αξιολογήσουν τις απόψεις των Δικαστικών Λειτουργών, που εκφράστηκαν, διότι αυτός ο θεσμικός ρόλος ανήκει σε άλλους αρμοδιότερους.

Όσον αφορά στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός να εκφράζει άποψη επί παντός επιστητού, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση το δικαίωμα του Δικαστικού Λειτουργού να έχει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ αυθεντική άποψη επί της υποθέσεως, κρίνοντας μόνο με γνώμονα τη συνείδησή του και τον Νόμο. Στοιχείο απαραίτητο, που αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα της Δικαστικής Λειτουργίας για κάθε Έλληνα πολίτη (έστω και αν αυτός είναι ο πλέον σεσημασμένος κακοποιός), όταν βρίσκεται ενώπιον των Δικαστηρίων. Στις δύσκολές εποχές που ζούμε, η τήρηση των παραπάνω κανόνων αποτελεί μονόδρομο για εμάς και ίσως τη μοναδική ουσιαστική ασφάλεια που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες».

Σύμφωνα με την άποψη του 9ου τακτικού ανακριτή, ο Μ. Ψωμιάδης, θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με εγγυοδοσία 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μετά τη διαφωνία όμως της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου, που ζήτησε την προφυλάκισή του, ο Μ. Ψωμιάδης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Ωστόσο, όταν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών συμφώνησε με την εισαγγελέα, δείχνοντας τον δρόμο για τη φυλακή στο Μ. Ψωμιάδη, αυτός ήταν ήδη… άφαντος.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook