Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προθεσμία τριών με έξι μηνών για να ανακεφαλαιοποιηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες –και ιδίως οι πιο αδύναμες– πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους σε βαθμό ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) να φτάσει στο 9%.

«Εξετάζουμε μία προθεσμία τριών με έξι μηνών», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος και επισήμανε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά ή να τα αντλήσουν με την πώληση τμημάτων τους και μόνο ως τελευταία λύση να να στραφούν στις κυβερνήσεις.

«Δεν υπάρχει απόφαση» για την προθεσμία που θα δοθεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, πηγή του Reuters ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority-ΕΒΑ) θα αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο του δημόσιου χρέους των τραπεζών στην τρέχουσα τιμή πράγμα που θα ρίξει χαμηλότερα τον κρίσιμο δείκτη Core Tier 1.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να φτάσουν τον στόχο του 9% θα χρειαστούν περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει το Reuters αν και άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 220 δισεκατομμύρια.

Από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν ούτε οι μεγαλύτερες, όπως η Deutsche Bank η οποία θα χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η τράπεζα δεν σχολίασε τις πληροφορίες αν και ο πρόεδρος της Τζόζεφ Άκερμαν έχει δηλώσει ότι η DB θα αποφύγει την επιβεβλημένη ανακεφαλαιοποίηση και ότι έχει αρκετά κεφάλαια για να αποφύγει την κρίση.

Η αβεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί η κρίση χρέους πίεσε τις μετοχές των τραπεζών την Πέμπτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook