Την αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποδέχτηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Δημαρχείο Αγίων Δέκα, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, στα πλαίσια της προκαθορισμένης περιοδείας της κα Μπακογιάννη στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σχοιναράκης αφού καλωσόρισε στη Γόρτυνα την Κρητικιά πολιτικό και την συνοδεία της, εν συνεχεία μετέφερε στην κα Μπακογιάννη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεσαρίτικος Δήμος, ζητώντας της να συμβάλει, προκειμένου η Πολιτεία να δώσει λύσεις .

Η κα Μπακογιάννη από την πλευρά της τόνισε στον Δήμαρχο πως συμφωνεί με τα περισσότερα από το ζητήματα που της έθεσε επί τάπητος και παράλληλα δεσμεύτηκε να συνδράμει ώστε να προωθηθούν για διευθέτηση. Την πρώην Υπουργό συνόδευσαν στο Δήμο Γόρτυνας, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και πολλά στελέχη του κόμματος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γόρτυνας, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί δημότες.

Οι προτάσεις του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στην κα. Μπακογιάννη ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γόρτυνας, αλλά και τις λύσεις που ο ίδιος προτείνει προκειμένου να βρουν λύση και να μπορέσει ο Δήμος να γίνει λειτουργικός. Αναλυτικά το υπόμνημα ανέφερε τα εξής:

Τα προβλήματα του Δήμου Γόρτυνας και οι προτάσεις επίλυσής τους
1) Υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να εξασφαλίσουν το ποσό του Δανείου που χρωστάνε, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκούς όρους όπως είναι α) το χαμηλότερο επιτόκιο, β) η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια πληρωμής γ) να μπορέσουνε να πάρουμε δάνειο τις δόσεις των δανείων που πληρώνει ο Δήμος μείον τα τοκοχρεολύσια έτσι ώστε να μην έχουμε αύξηση στο χρέος του Δανείου.

2) Όλες οι πληρωμές περνάνε από τον επίτροπο, ο επίτροπος σε όλες τις περιπτώσεις δεν λαμβάνει υπόψη του την νομιμότητα των αποφάσεων, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε τις Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου στην περιφέρεια για έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης (να χάνουμε χρόνο και εμείς και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας) .

3) Λόγω της οικονομικής στασιμότητας και της ανεπάρκειας υπαλλήλων τίθεται ζήτημα ικανοποίησης βασικών και καθημερινών αναγκών του Δήμου όπως είναι τα καύσιμα.

4) Να δοθεί η δυνατότητα στους νέους διευρυμένους Δήμους να προσλάβει νέο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσουνε να ανταποκριθούνε στις νέες αρμοδιότητες του Καλλικράτη.

5) Όλοι οι μηχανικοί της ΤΥΔΚ είναι συσσωρεμένοι στο Δήμο στην έδρα του κάθε Νομού χωρίς αντικείμενο την ιδία ώρα μικρότεροι Δήμοι να μην έχουν μηχανικούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούνε και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Απαιτούμε άμεση μετάταξη αυτών των μηχανικών στους Δήμους με ανάγκες.

6) Θεωρούμε, επιτακτική την επαναφορά των ρυθμίσεων για τη δυνατότητα επιλογής εργατών και τεχνικού προσωπικού με ημερομίσθια καθώς και του προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.

7) Η διεύρυνση των ορίων των Δήμων και η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων σε σχέση με το πάγωμα ή το “πάγωμα” από το ΑΣΕΠ των προσλήψεων, καθιστούν τους Δήμους, παντελώς αδύναμους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ήδη η οι πρώτες παραιτήσεις Προέδρων και Συμβούλων Τοπικών κ΄ Δημοτικών Κοινοτήτων είναι επί θύρας.

8) Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, απαιτείται η έγκαιρη μεταβίβαση του συνόλου των πόρων στους Δήμους προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων

9) Ειδικά για τους αγροτικούς Δήμους η ανάγκη καθορισμού του ρόλου των ΟΤΑ ως μοναδική συνιστώσα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, είναι απαραίτητη η ΆΜΕΣΗ συγκρότηση των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης με μεταφορά γεωπόνων και στελεχών των πρ. Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συνοδεύεται και από μεταφορά του κόστους μισθοδοσίας τους.

10) Ακόμη η επιλογή της μεταφοράς των Υπηρεσιών Πολεοδομίας των πρ. Ν.Α. και των ΤΥΔΚ σε έδρες Νομών, ακυρώνει την δυνατότητα συγκρότησης Πολεοδομικών γραφείων στους περιφερειακούς Δήμους, άρα και οποιασδήποτε χωροταξικής πολιτικής και σχεδιασμού δεδομένου ότι, η ταυτότητα του προγράμματος “Καλλικράτης” βασίστηκε σε αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία.

11) Θέλω επίσης να σας τονίσω ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α σε συνδυασμό με την σκληρή διαδικασία του Ν. 3316/2005 περί αναθέσεως μελετών, ακυρώνουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης πόρων από το ΕΣΠΑ σε μεγάλο αριθμό Δήμων.

12) Το ποσοστό από την λειτουργία των αιολικών πάρκων ήτανε μέχρι και τα μέσα του 2010 3% στην συνέχεια έγινε 1,7%, ζητάμε όχι μόνα να μειωθεί σε 1,7% αλλά να αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί των εσόδων

13) Υπάρχουν πολλά προβλήματα με την ΔΕΗ α)θέλουμε να κάνουμε ένα έργο κάνουμε αίτημα στη ΔΕΗ για μεταφορά του στύλου που εμποδίζει και ενώ εκμεταλλεύεται τον κοινόχρηστο χώρο του Δήμου χωρίς να πληρώνει τίποτα απαιτεί απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η μεταφορά να προπληρώσουμε τα έξοδα μετακίνησης. β) είμαστε υποχρεωμένοι να συντηρούμε τους στύλους με αλλαγή των καμένων λαμπτήρων, δλδ άλλοι εισπράττουνε γ) σε καμιά περίπτωση δεν κάνει επέκταση φωτισμού η ΔΕΗ. Θεωρούμε ότι όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να αναλάβει το κόστος αποκλειστικά και μόνο η ΔΕΗ, συγχρόνως θα πρέπει να πληρώνει ένα ενοίκιο στο Δήμο για την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, διότι η ΔΕΗ δεν είναι μια κοινωφελής εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο με πολλούς μετόχους

14) Άμεση επανέναρξη της λειτουργίας της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

15) Να λαμβάνει ο Δήμος Γόρτυνας ποσοστό επί των εισπράξεων του νέου Μουσείου Μεσαράς

Σας ζητούμε την άμεση επίλυση κοινών θεσμικών και τυπικών προβλημάτων που απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και λιγότερο ή καθόλου επιβάρυνση των οικονομικών δεδομένων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook