Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου την Πέμπτη, εκτιμώντας πως η σχετική έκθεση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και την έκβαση των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων που θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Επιβεβαίωσε δε και από την πλευρά του πως συζητείται το θέμα του ύψους του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα, χωρίς να δώσει πάντως περισσότερα στοιχεία. Οι επαφές του Γ.Παπανδρέου θα συνεχιστούν εν όψει της Συνόδου.

Μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ υπογράμμισε επιπλέον ότι δεν συζητείται οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και δήλωσε αισιόδοξος για μια συνολική απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση.

Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι το συνολικό πακέτο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Κρίσιμο στοιχείο θα είναι να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, βασιζόμενοι στις πρόσφατες αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και ηρεμία στις αγορές, να φτάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλ.Μόσιαλος σημείωσε επίσης πως «βάση» των διαβουλεύσεων είναι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, λέγοντας συγκεκριμένα πως «συζητάμε προτάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία με ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ελάφρυνση των βαρών που καλείται να σηκώσει ο λαός, μεταξύ άλλων συζητάμε προτάσεις που είτε θα προβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής είτε μικρότερο επιτόκιο, είτε συνδυασμό, με στόχο να μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook