Η νορβηγική εισαγγελία δεν θα ανανεώσει το αίτημά της να παραμείνει στην απομόνωση ο Άντερς Μπρέiβικ, υπεύθυνος για το μακελειό στην Ουτόγια και το Όσλο που κόστισε τη ζωή σε 77 άτομα.

Οι Αρχές, θεωρώντας πλέον πως πιθανότατα ο Νορβηγός έδρασε χωρίς συνεργούς, κρίνουν ασφαλές η κράτηση του Μπρέιβικ να συνεχιστεί υπό «κανονικές» συνθήκες.

Πρακτικά πάντως, αυτό θα έχει μικρή διαφορά για τον Μπρέιβικ, καθώς θα συνεχίσει να μην έχει επαφή με άλλους κρατουμένους ενώ σε ισχύ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα παραμείνει επίσης η απαγόρευση επισκεπτηρίου, πρόσβασης σε ΜΜΕ, Ίντερνετ και τηλεόραση.

Ο Μπρέιβικ υποστήριζε πως είναι μέλος ενός «δικτύου σταυροφόρων» ενάντια στον πολυπολιτισμό στην Ευρώπη, λέγοντας μάλιστα πως άλλοι δύο υποτιθέμενοι πυρήνες ήταν σε «επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Αστυνομία και Εισαγγελία άφηναν, προληπτικά, ανοικτό το ενδεχόμενο ο Νορβηγός να είχε δράσει όντως με τη βοήθεια συνεργών. Με την πορεία των ερευνών, όμως, διαφαίνεται ως όλο και πιο σίγουρο το ενδεχόμενο τελικά ο Μπρέιβικ να έδρασε μόνος του.

Από τις 14 ανακρίσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο Μπρέιβικ, οι αρχές καταλήγουν πως ο Νορβηγός είχε τη γνώση και την ικανότητα να σχεδιάσει και να εκτελέσει τη διπλή επίθεση – δηλαδή τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο (που λειτούργησε ως «αντιπερισπασμός») και τις πολλαπλές δολοφονίες στο νησί της Ουτόγια.

Στόχος της νορβηγικής Δικαιοσύνης είναι η δίκη του Μπρέιβικ να ξεκινήσει μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως είναι υπεύθυνος για το μακελειό της 22ας Ιουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook