Πιο… κοντά θέλει να φέρει, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η τρόικα.

Το σημείο στο οποίο πρέπει να συγκλίνουν οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ευρωζώνης που έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι ο κατώτατος μισθός.

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός κατώτατος μισθός που σήμερα φτάνει τα 739 ευρώ πρέπει να εξισωθεί με τον πορτογαλικό κατώτατο μισθό που σήμερα φτάνει στα 485 ευρώ (και όχι τα 560 ευρώ, όπως διέρρευσε τελευταία η κυβέρνηση). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί κατά 50% σχεδόν προκειμένου “οι μισθοί να είναι αντίστοιχοι με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας”, όπως διατείνεται η τρόικα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τρόικα και το δημοσίευμα στο capital.gr.το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας έχει φτάσει το επίπεδο της πορτογαλικής οικονομίας και, συνεπώς, πρέπει να δίδονται οι ίδιοι κατώτατοι μισθοί στις δύο αυτές χώρες.

Διαφορετική είναι, όμως, η εικόνα που δίνουν τα στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Εurostat) και της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαίων Εργοδοτών (Federation of European Employers) σε δύο δείκτες-κλειδιά για το ύψος της αμοιβής της εργασίας σε κάθε χώρα.

Όπως αποδεικνύεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσιάζει στην αυριανή του έκδοση το “Κεφάλαιο” η ανταγωνιστικότητα του Έλληνα εργαζόμενου είναι πολύ ψηλότερη από εκείνη του Πορτογάλου συναδέλφου του, γεγονός που ανατρέπει τη λογική της “σύγκλισης” των αμοιβών που προωθεί η τρόικα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook