Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης των οικισμών Γέννας και Κόλενας του Δήμου Γόρτυνας, που εκτελούνται μέσω του προγράμματος «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» με συνολικό προϋπολογισμού 213.417 ευρώ.

Το έργο αφορά παρεμβάσεις στους οικισμούς Δουλίου, Γέννας και Κόλενας της δημοτικής ενότητας Αγίας Βαρβάρας, με στόχο την αναβάθμισή τους.

Ήδη οι εργασίες σε Γέννα και Κόλενα βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, ενώ στο Δούλι ο εργολάβος θα εγκατασταθεί μόλις τελειώσει από τους δυο πρώτους οικισμούς, καθώς προτίμησε να διασπάσει την εργολαβία σε δυο ενότητες, αντί να δουλεύει συγχρόνως και στα τρία χωριά .

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από την ανάπλαση που πραγματοποιείται στην πλατεία τους οικισμού της Γέννας, καθώς οι παρεμβάσεις δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο και τους δυο υπεραιωνόβιους ντρυγιάδες (βελανιδιές) που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή πέτρινων τοιχίων, την διαμόρφωση και πλακόστρωση του χώρου, μια παιδική χαρά με διάφορα παιχνίδια καθώς επίσης και παγκάκια, ενώ αναμένεται να φυτευτεί πράσινο και να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δενδροφυτεύσεις.

 Ακόμη θα κατασκευαστεί ένα υπαίθριο θεατράκι που θα μπορεί να φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες παραστάσεις, προβολές αλλά και κοινωνικές κδηλώσεις. Να σημειωθεί πως στον ίδιο χώρο βρίσκεται το μνημείο του χωριού και με την τοποθέτηση φωτισμού και την δημιουργία χώρου πρασίνου που αναμένεται να γίνουν, θα αναβαθμιστεί σημαντικά.

Στην Κόλενα έχει ήδη ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, η κατασκευή πέτρινων τοιχίων και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και απομένει να γίνουν οι πλακοστρώσεις στην είσοδο του χωριού, μπροστά από την εκκλησία, να τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια και να μπουν τα ενδωδαπέδια φωτιστικά σώματα που θα αναδεικνύουν το χώρο τις βραδινές ώρες.

Στο Δούλι που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες, θα πραγματοποιηθούν πλακοστρώσεις στην πλατεία, όπως και στις οδούς που οδηγούν στις εισόδους και εξόδους του οικισμού. Επίσης θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων ενώ θα τοποθετηθεί και φωτισμός.

Η ίδια μελέτη επίσης κάνει λόγο για τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από το Ηρώο του χωριού και την δημιουργία μιας παιδικής χαράς δίπλα από το δημοτικό σχολείο.

Αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης των παραπάνω οικισμών, ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Δημήτρης Γαρεφαλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως αναβαθμίζονται τα μικρά χωριά του Δήμου, τονίζοντας πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν σταδιακά αναπλάσεις σε όλους τους οικισμούς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και παράλληλα να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook