Την επείγουσα υγειονομική διάταξη για τα σκουπίδια, η οποία ουσιαστικά αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιστράτευση» για τους απεργούς του τομέα της καθαριότητας, υπέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η διάταξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και έτσι, αμέσως μετά τη δημοσίευση, το περιεχόμενο της διάταξης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να ξεκινήσει η αποκομιδή αλλά και η μεταφορά και ταφή των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ

Μεταξύ άλλων, η διάταξη περιλαμβάνει χρηματικές ποινές, μέχρι και 3.000 ευρώ καθώς και κράτηση μέχρι τρεις μήνες για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους ή δεν συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Επιπροσθέτως, η υγειονομική διάταξη προβλέπει και ποινικές κυρώσεις παραπέμποντας στον ποινικό κώδικα και στις συνέπειες του άρθρου 284, σύμφωνα με το οποίο, όποιος παραβιάζει τα μέτρα του νόμου για την αποτροπή της διάδοσης μια μεταδοτικής ασθένειας, τιμωρείται με φυλάκιση.

Τονίζεται μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η παραβίαση έχει ως συνέπεια την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο τότε επιβάλλεται κάθειρξη.

Πλέον, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει δεδομένη εντολή από την Εισαγγελία να ανοίξει η χωματερή της Φυλής.

Με τη νέα εντολή της προς την ΕΛ.ΑΣ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους παραβιάζουν το νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Είναι η τρίτη κατά σειρά παρέμβαση της Εισαγγελίας, μέσα σε λίγες μέρες, για την ασφυκτική κατάσταση που έχει προκληθεί σε όλο το λεκανοπέδιο από τη σώρευση των σκουπιδιών.

Η κυρία Ράικου με την έγγραφη παραγγελία της προς την ΕΛ.ΑΣ. ζητά:

– Να εντοπιστούν ποιοι ευθύνονται για την τέλεση των προαναφερόμενων αξιοποίνων πράξεων (μόλυνση περιβάλλοντος και έκθεση σε κίνδυνο), ώστε να εντοπίζονται άμεσα και να συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπει ο νόμος.

– Να προσκομιστούν οι εκθέσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ που θέτουν επί τάπητος ζήτημα κινδύνου της δημόσιας υγείας.

– Να εξεταστούν υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών.

– Να αναζητηθεί αν υπάρχει έκθεση πολιτών που να έχουν προσβληθεί ήδη και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της μη αποκομιδής σκουπιδιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαβιβαστούν και σχετικά αποδεικτικά ιατρικά έγγραφα.

Επίσης, κυρία Ράικου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, και άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Η κυρία Ράικου ζητά να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης στον κ. Δανιηλίδη και να ασκηθούν σε βάρος τους οι σχετικές διώξεις, καθώς επίσης να ερευνηθεί αν δέχθηκαν επίθεση και άλλα πρόσωπα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Εν τω μεταξύ, για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η συνάντηση ωστόσο κατέληξε σε φιάσκο, καθώς οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποχώρησαν, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους παραμένουν συγκεντρωμένοι στον ΧΥΤΑ Φυλής και δηλώνουν έτοιμοι για όλα αν βγουν στους δρόμους για την αποκομιδή ιδιωτικές εταιρείες, όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, Θέμης Μπαλασόπουλος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega και τόνισε ότι πάνε στην συνάντηση με διάθεση αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Μπαλασόπουλος προέτρεψε τους δημάρχους να μην απευθυνθούν σε ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών, γιατί έτσι οδηγείται η κατάσταση στα άκρα.

Ωστόσο, δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Αθήνας Βασίλης Πολυμερόπουλος, ο οποίος απείλησε ότι «θα χυθεί αίμα» αν μαζέψουν ιδιώτες τα σκουπίδια.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι εργαζόμενοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι από σήμερα Παρασκευή θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρωθεί το προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή και εμποδίζει την αποκομιδή των απορριμμάτων από τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ με την αποστολή ειδικής εγκυκλίου.

Επίσης, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στη Φυλή και στη Μαυροράχη της Θεσσαλονίκης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook