«Μαχαίρι» στα επιδόματα Χριστουγέννων και θερινής άδειας βάζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012. Ετοιμοπόλεμα εμγφανίζονται τα συνδικάτα, που απαντούν στα μέτρα «εθνικής έκτακτης ανάγκης» προαναγγέλλοντας ένταση των ήδη εξαγγλεθέντων απεργιακών κινητοποίησεων.

Το μέτρο για τα επιδόματα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κοέλιο, και αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επεκτείνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των διοδίων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μονόδρομο τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα βάσει του δανείου που έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης.

Έκανε μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», λέγοντας πως οι πιέσεις που ασκούνται στη Λισαβόνα είναι ισχυρότατες και η χώρα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί αφού το Κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Έλλειμμα, λιτότητα και απεργίες

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ανήλθε σε 8,3% του ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, έναντι 10,4% κατά την ίδια περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Η Πορτογαλία, η οποία το Μάιο μπήκε στο μηχανισμό στήριξης, έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 5,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει όσα επιπλέον μέτρα χρειάζονται, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα προειδοποιούν πως θα ενισχυθούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί: Το CGTP, το μεγαλύτερο της χώρας, ανέφερε πως σκοπεύει να εντείνει τις κινητοποιήσεις της απεργιακής «εβδομάδας μάχης» που έχει προαναγγείλει μεταξύ 20 και 27 Οκτωβρίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook