Την ώρα που στις ευρωαγορές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν τις πληροφορίες πως Γαλλία και Γερμανία θα «κατέβουν» με κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Οκτωβρίου, καθώς, όπως δήλωσαν νωρίτερα σήμερα μετά την συνάντησή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν και της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι δύο χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους για ένα ολοκληρωμένο πακέτο-λύση που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση του ευρώ, το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει πως η Ευρώπη εξετάζει «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, πρόταση με την οποία συμφωνούν ΚΑΙ οι τραπεζίτες.

Το πρακτορείο τονίζει ότι πέραν του «κουρέματος» οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες επεξεργάζονται στρατηγική πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δηλαδή θα συνοδεύσουν το «κούρεμα» με μια δέσμευση – δικλείδα ασφαλείας που θα αποκλείεται ανάλογη ρύθμιση για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης – λέγε με Πορτογαλία – ενώ παράλληλα θα δεσμεύονται για πλήρη στήριξη του EFSF, νέα κεφάλαια προς τις τράπεζες, λήψη μέτρων για την ώθηση της ανταγωνιστικότητας και τροποποιήσεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, στη «γραμμή» της Γερμανίας, με στόχο να υπάρξει … «σύγκληση στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε ότι μετά και την θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, το EFSF είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις νέες, διευρυμένες εξουσίες του, δηλαδή μπορεί πλέον να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή και πρωτογενή αγορά, να προσφέρει πίστωση στις κυβερνήσεις και να δίνει εγγυήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Να σημειωθεί ότι ως τώρα, ο ρόλος του EFSF περιοριζόταν στην πώληση ομολόγων για την χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης.

Πάντως νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνέστησε μεγάλη προσοχή όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ και αυτή με τη σειρά της ζήτησε εκ νέου την αλλαγή των συνθηκών για να μπορούν να τιμωρούνται οι δημοσιονομικοί παραβάτες.

Το κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, είπε η κυρία Μέρκελ, λέγοντας ότι «στην περίπτωση που επιχειρηθεί, αυτό, να γίνει μόνο εφόσον έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφευχθούν τα χειρότερα». Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία γρήγορη και ριζική λύση για την κρίση μέσα σε ένα βράδυ, επισημαίνοντας ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν μαγική λύση και δεν μπορούν να υιοθετηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook