ΑΛΗΘΕΙΑ

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Juntendo στο Τόκιο της Ιαπωνίας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care», παρουσιάστηκαν αυξημένα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος των 10 εθελοντών που έλαβαν μέρος και που είχαν φυσιολογικά επίπεδα πριν το πείραμα. Για την ακρίβεια πριν το πείραμα είχαν κατά μέσον όρο 90 mg/dl και μετά παρουσιάστηκε μία εντυπωσιακή διαφορά.

Αυτό που αύξησε την ένδειξη της μέτρησης ήταν ότι την δεύτερη φορά που μετρήθηκαν είχαν καθαρίσει διάφορα φρούτα και δεν είχαν πλύνει τα χέρια τους. Ενώ στην πρώτη λήψη αίματος που έγινε για να έχουν μέτρο σύγκρισης, τα χέρια τους ήταν πλυμένα με νερό και σαπούνι ή με καθαρό οινόπνευμα όπως συστήνεται από τις εταιρίες που κατασκευάζουν τους μετρητές.

Όταν καθάρισαν πορτοκάλι ο μετρητής έδειξε κατά μέσο όρο τα 170mg/dl , όταν καθάρισαν ακτινίδιο έδειξε 180 mg/dl και η θεαματική διαφορά φάνηκε όταν ακούμπησαν σταφύλι, που ο μετρτής έδειξε κατά μέσο όρο 360 mg/dl
Να σημειωθεί ότι παρ'όλο που οι εθελοντές είχαν τρίψει τα δάχτυλα τους με οινόπνευμα πριν την μέτρηση, όπως συστήνει ο κατασκευαστής, οι μετρήσεις ήταν αυξημένες γιατί παρέμειναν τα σάκχαρα.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα