Δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας, αντίστοιχα με αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο Βόλο, την Πάτρα, την Αγία Βαρβάρα κ.α, δημιουργείται και στα Χανιά, με πρωτοβουλία πολιτών που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να λύσουν καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζει η επίσημη πολιτεία.

Λειτουργία του δικτύου

Κάθε μέλος που εγγράφεται στο δίκτυο , αρχίζει να συναλλάσετε με άλλα μέλη, διαλέγοντας υπηρεσία ή προϊόν που έχει ανάγκη από την λίστα που έχει στην διάθεση του. π.χ. Ο αγρότης προσφέρει προϊόντα και ο δάσκαλος ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά του.Ο τεχνίτης , προσφέρει εργασίες οικοδομικές/υδραυλικές κλπ, και ο γιατρός ,ο δικηγόρος,ο μουσικός, τις υπηρεσίες που θα του ζητηθούν.

Και όλα αυτά χωρίς χρήματα αλλά μεταξύ των μελών του δικτύου

Στο δίκτυο ανταλλαγών δεν υπάρχουν χρήματα αλλά «μονάδες» για να μπορούν τα μέλη να κοστολογούν προϊόντα & υπηρεσίες με διαφορετική τιμή μεταξύ τους. Κάθε μέλος έχει έναν λογαριασμό μέσα στο δίκτυο,για να καταγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποίησε .

Ήδη οι συμμετοχές είναι πολλές και μερικά από τα προ\’ι\’όντα & υπηρεσιες που έχουν δηλωθεί προς ανταλλάγη είναι
:

φυτά /χειροποίητα αντικείμενα/Εργασίες σπιτιού/βαψίματα/κατασκευές-συντήρηση μικροεπίπλων/ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά (φιλολογικά), μαθήματα Γερμανικών/ιδιαίτερα μαθήματα «αρχών οικονομικής θεωρίας» , «αρχών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων» , «αρχών οικονομίας και  διοίκησης» , «οικονομικών μαθηματικών» , project σε μαθητές γενικού & επαγγελματικού λυκείου /μαθήματα ιστιοπλοίας,κολύμβησης/αγγλικών/γαλλίκων/ψυχοθεραπείες/ρούχα,υποδήματα,/ πορτοκάλια/πατάτες/και άλλα όταν έρθει η εποχή τους. /νοσηλευτική φροντίδα/κατοικίδια/σεντόνια/είδη σπιτιού/τρόφιμα/ποδήλατα/κομμωτική και πάρα πολλά άλλα.

Ηλεκτρονικό και πραγματικό παζάρι

Κάθε εβδομάδα (εκτός από το ηλεκτρονικό παζάρι) θα πραγματοποιείτε το «υπαρκτό» παζάρι σε σημείο της πόλης όπου όλοι θα ανταλλάσουν
 προϊόντα μεταξύ τους χωρίς χρήματα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μέλη και πρωτεργάτες του δικτύου

Κανένας δεν να μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο. Το εναλλακτικό δίκτυο δημιουργήθηκε από όλους μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα από έναν άλλο τρόπο ζωής και μια καινούρια φιλοσοφία για την κατανάλωση που πραγματικά χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη, χωρίς να χρησιμοποιούμε χρήματα .


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 
   Είμαστε απλοί ανεξάρτητοι άνθρωποι, άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι  και πολλοί άλλοι
που θέλουμε ένα μέρος των συναλλαγών μας να γίνεται χωρίς χρήματα ,για να μπορούμε να επιβιώνουμε

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ  Να έρθουμε σε επαφή οι άνθρωποι να συζητήσουμε,να ανταλλάξουμε απόψεις,προϊόντα,
ιδέες & μέσα από αυτό να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια,την ανεργία,και την σκληρή οικονομική εξαθλίωση που μας επιβάλλουν.
Να κάνουμε ανταλλαγές προϊόντων/υπηρεσιών,χωρίς χρήματα συμμετέχοντας όλοι με ότι μπορούμε να προσφέρουμε & έχουμε ανάγκη να
 αποκτήσουμε..Να εξοικονομήσουμε χρήματα από τις δουλειές μας.

Ενημερώσου και πάρε μέρος στο δίκτυο ανταλλαγής Χανίων. Αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και επιβίωσης μας.Δεν χρειαζόμαστε χρήματα.
Ας δοκιμάσουμε μέσα από το εναλλακτικό εμπόριο να επιβιώσουμε και να προσφέρουμε εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες, αυτό που όλοι νιώθουμε και το έχουμε θάψει βαθιά
μέσα μας!!

Ενημερωθείτε και δηλώστε συμμετοχή στην ιστοσελίδα του δικτύου στο Google : « δίκτυο ανταλλαγών Χανίων ».

https://sites.google.com/site/pazariantallagonchanion/

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook