Αναλυτική ενημέρωση του Ελληνικού Λαού και των πολιτών για τα χρέη και τις κρατικές επιχορηγήσεις των πολιτικών κομμάτων της χώρας ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χ. Καστανίδης.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής αναφέρει ότι «την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δεινή οικονομική θέση, την ώρα που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά, την ώρα που τα νοικοκυριά βλέπουν την σημαντική απώλεια των οικογενειακών τους εισοδημάτων λόγω των σκληρών, επίπονων εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης, τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να λαμβάνουν παχυλές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων συνάπτουν δάνεια με τις τράπεζες, ανεβάζοντας συνεχώς το ύψος των χρεών τους».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «το 2010, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας, τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλαβαν πάνω από 35 εκατομμύρια Ευρώ». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τα πολιτικά κόμματα έλαβαν συνολικά 13.504.656 εκατομμύρια ευρώ». Υπογραμμίζει δε ότι «εξαιρετικά προκλητικό για το λαϊκό αίσθημα παραμένει το γεγονός τα χρέη των δύο μεγάλων κομμάτων προς τις τράπεζες φτάνουν στα 235 εκατ ευρώ(!!!!), ενώ οι μηνιαίες τους δόσεις μόνο σε τόκους να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ (!)», τονίζοντας ότι «τα ίδια θέτουν ως εγγύηση για τη λήψη δανείων τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό (!) που θα λάβουν».

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για λόγους τιμής και σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, η πολιτεία οφείλει να προβεί σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων. Για τη ΔΗ.ΣΥ. δεδομένο είναι ότι κάθε πρωτοβουλία πολιτικών προσώπων που συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι θετική και κατά τις παρούσες συνθήκες επιβεβλημένη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά την αναλυτική και έγγραφη ενημέρωση του Ελληνικού λαού σχετικά με το «ποια είναι ακριβώς τα χρέη όλων των πολιτικών κομμάτων στις τράπεζες», αιτούμενος την αναλυτική καταγραφή των χρεών και των δανείων κάθε κόμματος προς κάθε τράπεζα. Ταυτόχρονα, ερωτά «ποιο είναι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούται το κάθε κόμμα για το 2011 και τι ποσό έλαβε το καθένα το 2010 και το 2009».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook