Με κοινή ανακοίνωση των υπουργών των G-20 δόθηκε η διαβεβαίωση πως το Δ.Ν.Τ. θα έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται ώστε να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. «Δεσμευόμαστε πως το Δ.Ν.Τ. πρέπει να έχει επαρκή κεφάλαια, ώστε να εκπληρώσει τις συστημικές του αρμοδιότητες», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση. Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο, δεν ελήφθη κάποια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση, οι υπουργοί έστειλαν μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την αποτροπή της μετάδοσής της.

Στο μεταξύ, μετά την άρνηση των Η.Π.Α. στη Σύνοδο των G-20 για περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Γαλλία πιέζει για το αντίθετο. Η Γαλλία υποστηρίζει την αύξηση των κεφαλαίων, με στόχο να μπει φρένο στην εξάπλωση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -δανειστής έσχατης ανάγκης των χωρών με ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων – έχει χρηματοδοτήσει περίπου το ένα τρίτο του κόστους των διασώσεων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Μία ημέρα πριν τη συνάντηση των G-20 στο Παρίσι οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων, για τη διάσωση της Ελλάδας. Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης των G-20, διέρρευσε η πληροφορία πως συζητείται η ενίσχυση του Ταμείου κατά 350 δισ. δολάρια, αλλά λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, τόνισε πως «η Ευρώπη ως σύνολο έχει διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσει στα οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί είναι περίπλοκα, ωστόσο βρίσκονται μέσα στις ευρωπαϊκές δυνατότητες».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook