Πλημμυρισμένα σπίτια, εκτάσεις και δρόμοι και μια λιμνοθάλασσα που από ώρα σε ώρα μπορεί να γίνει ένα με το Ιόνιο, συνθέτουν το σκηνικό καταστροφής που είδαν το ξημέρωμα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου. Από την Αμαλιάδα έως τα όρια της Βουπρασίας, οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και ο νομός Ηλείας, δέχεται ένα ακόμα πλήγμα.

Στο Βαρθολομιό, την Κυλλήνη, τα Λεχαινά και την Αμαλιάδα δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων, ενώ μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το δίκτυο της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές, δέντρα παρασύρθηκαν από ισχυρούς ανέμους και στέγες υπέστησαν φθορές.

Στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, το οικοσύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί. Η έντονη και για αρκετή ώρα βροχόπτωση στην περιοχή προκάλεσε στο «σπάσιμο» του αναχώματος που προστατεύει τη λίμνη από τη θάλασσα και το κορυφαίο οικοσύστημα της Δυτικής Ελλάδας κινδυνεύει με αφανισμό.

Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες υποστηρίζουν πως αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η κακοκαιρία όλα κινδυνεύουν να χαθούν, να ενωθεί η λίμνη και να γίνει ένα με το Ιόνιο. Μεγάλες είναι οι ζημιές και δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν και να υπάρχει σαφής εικόνα αφού η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως υπάρχουν αναφορές για καταστροφές στην καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή της Βουπρασίας.

Στην Κυλλήνη δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ λίγο πιο ήπια είναι η κατάσταση στην Αμαλιάδα. Στα Λεχαινά περίπου στις δύο τα ξημερώματα τοπικός ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και τα πέταξε πάνω σε σπίτι, ενώ σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή ο αέρας έχει σκορπίσει υπόστεγα, σκεπές και άλλα αντικείμενα.

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι τοπικοί φορείς στην ευρύτερη περιοχή. Στο Κοτύχι έφτασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας συνοδευόμενος απο τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καλογερόπουλο και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού κ. Φάμελο.

Στους δήμους οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι οργάνωσαν συνεργεία για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καταστροφές ενώ η ΔΕΗ έως αυτή την ώρα έχει αποκαταστήσει το 50% των ζημιών.

Πριν απο λίγο λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης έκλεισε ο δρόμος απο την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου προς την Κυλλήνη, αλλά καθαρίστηκε στη συνέχεια απο μηχανήματα του δήμου.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που προξένησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη περιοχή Κοτυχίου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Οι βροχές ήταν ιδιαίτερα έντονες τις πρώτες πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να έρθουν στην λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου μεγάλες ποσότητες νερού και να πλημμυρίσουν και οι γύρω βοσκότοποι.

Ζημιές σημειώθηκαν σε στάβλους και πνίγηκαν πολλά ζώα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περίπτωση ενός κτηνοτρόφου του οποίου πνίγηκαν 90 πρόβατα ενώ σε άλλους κτηνοτρόφους οι ζημιές σε ζώα και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές ηταν σημαντικές.

Επίσης, έχουν πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός στρεμμάτων από βοσκοτόπους αλλά παράλληλα και οι ψαράδες υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω της έντονης εισροής υδάτων στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης.