Το τελευταίο θύμα της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να είναι μια γλυκιά απόλαυση, δεδομένη για τους περισσότερους ανθρώπους: η σοκολάτα.

Το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT) εξέδωσε μια αναφορά που λέει ότι η σοκολάτα θα αποτελέσει σύντομα ένα προϊόν πολυτελείας, προσιτό σε λίγα “πορτοφόλια”.

Ως βασικές αιτίες προβάλλονται οι μη βιώσιμες καλλιέργειες και πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, τη Δυτική Αφρική.

Πέραν τούτου, η αναφορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα και ως εκ τούτου μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική “θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια”.

Στη Δυτική Αφρική απ’ όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου καταστράφηκαν εκατομμύρια κακαόδεντρα μέσα στο 2011 σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι φυτείες στη λεκάνη του Αμαζονίου αφανίζονται εξαιτίας μυκητιάσεων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα econews.gr, οι επιστήμονες αποδίδουν την καταστροφή των κακαόδεντρων και στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σοκολάτας: προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, οι παραγωγοί καλλιεργούν κακαόδεντρα σε “οριακές” περιοχές με συνέπεια να φυτρώνουν δέντρα ασθενικά περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.

Παράλληλα με τους ιούς, τα κακαόδεντρα αφανίζουν και οι Βραζιλιάνοι αγρότες που στρέφονται προς πιο κερδοφόρες δραστηριότητες όπως η υλοτομία και καλλιέργειες όπως οι φοίνικες (για βιοκαύσιμο από φοινικέλαιο) και τα καουτσουκόδεντρα.

Πέρυσι, η ερευνητική οργάνωση Cocoa Research Association προειδοποίησε για την πενιχρή απόδοση του κακάου στους μικρούς αγρότες (80 σεντς ημερησίως), γεγονός που οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από τις τοπικές κοινότητες και σε μετανάστευση στα αστικά κέντρα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται ωστόσο από αγρότες, τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Δυτική Αφρική, που υιοθετούν και εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές. Ορισμένοι πειραματίζονται στην καλλιέργεια κακαόδεντρων μέσα στο τροπικό δάσος, μια πρακτική που συνεπάγεται μεν μικρότερο αριθμό δέντρων αλλά απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο.

Η καλλιέργεια κακάου είναι έτσι πιθανό να θεωρηθεί οργανική ή να συνεπάγεται την πίστωση δικαιωμάτων άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων, με αποτέλεσμα να αποφέρει αυξημένα έσοδα.

Η καλλιέργεια κακαόδεντρων εντός των τροπικών δασών σε συνδυασμό με οργανικές πρακτικές ίσως αποτελέσει λύση για το πρόβλημα ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook