Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν χθες στην πόλη Τάιζ, νότια της Σαναά, στην Υεμένη, από τα πυρά ανδρών της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας που παραμένει πιστή στον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Οι στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης με αίτημα \”την πτώση αυτού που έχει απομείνει από το καθεστώς\” και υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η Τάιζ είναι μία από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση της Υεμένης μετέδωσε ότι ο στρατός της χώρας σκότωσε \”δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα\” στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε στην επαρχία Αμπιάν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν \”δεκάδες ένοπλοι\” για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες της Δύσης να πείσει τον πρόεδρο της Υεμένης Σάλεχ, ο οποίος νοσηλεύεται στη Σαουδική Αραβία έπειτα από επίθεση που δέχθηκε, να εγκαταλείψει την εξουσία. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι \”υψηλόβαθμος διπλωμάτης είχε, για λογαριασμό του υπουργού Γκίντο Βέστερβέλε, πολιτικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη\”.

Σύμφωνα με τη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, ο Βέστερβέλε απέστειλε στο Ριάντ τον υπεύθυνό του για καταστάσεις κρίσεων για να μεταβιβάσει το ακόλουθο μήνυμα στον πρόεδρο Σάλεχ: η πρόταση μεσολάβησης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι \”ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια γενίκευση της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις\”, όπως το βλέπει το Βερολίνο. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πότε έγινε η συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στην Υεμένη τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα και το δημοσίευμα στην avgi.gr, ο πρόεδρος Σάλεχ δεν αντιτίθεται στην υπογραφή μιας συμφωνίας μετάβασης, αλλά πιστεύεται ότι η οικογένειά του θα τον αποτρέψει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook