NEA σφοδρή επίθεση δέχθηκαν  κορυφαίες ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές τράπεζες, τόσο από τον οίκο αξιολόγησης Fitch όσο και από την Goldman Sachs, με τον πρώτο να απειλεί με «σκληρές» υποβαθμίσεις και τη δεύτερη να τις πραγματοποιεί.

Με βασική δικαιολογία την ενδεχόμενη αποτυχία των ευρωπαϊκών τραπεζών σε νέα «τεστ αντοχής», με επακόλουθη ανάγκη κεφαλαιακής στήριξής τους, αλλά και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η Fitch έθεσε σε «αρνητική παρακολούθηση» («negative watch»), δηλαδή ουσιαστικά στον προθάλαμο της υποβάθμισης, τις Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole και Barclays. Προκειμένου να εμφανιστεί «δίκαιη» φρόντισε να θέσει υπό την ίδια παρακολούθηση τόσο τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, τονίζοντας πάντως ότι στις δικές τους περιπτώσεις αιτία αυτής της κίνησης είναι τόσο η εφαρμογή νέων κανόνων λειτουργίας αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας όλων των τραπεζών όσο και το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ στον «χορό» εντάχθηκε και η Bank of America, αλλά λόγω των κινδύνων που υπάρχουν από την ύπαρξη προβληματικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων στον ισολογισμό της.

«Η απόφασή μας οφείλεται στην άποψη που έχει η Fitch ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των συγκεκριμένων ομίλων βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ δύσκολες συνθήκες, με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο παγκοσμίως χρηματοοικονομικό περιβάλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση του οίκου και προστίθεται ότι «αυτές οι δύσκολες προκλήσεις οφείλονται τόσο στα προβλήματα που εμφανίζονται στην ευρωζώνη όσο και στις αλλαγές που θα επιφέρουν στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες».

 Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Fitch φρόντισε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των UBS, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland. Την ίδια ώρα η Goldman Sachs πέρασε στην αντεπίθεση (αλλά ενάντια στις «συναδέλφους» τράπεζες), προχωρώντας σε υποβάθμιση είτε της σύστασης είτε των τιμών-στόχων για τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση των Commerzbank και Banestro από «αγορά» σε «ουδέτερη», προσθέτοντας ότι εκ των 91 τραπεζών που μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο ευρωπαϊκό «τεστ αντοχής», οι 50 θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων καθώς θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία «τρύπα» ύψους 139 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η «τρύπα» μπορεί να φθάσει και στα 298 δισ. ευρώ, εάν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) επιμείνει στον στόχο για Core Tier 1 στο 9%. Ταυτόχρονα υποβάθμισε τις τιμές – στόχους για τις μετοχές των Deutsche Bank, BBVA, Unicredit αλλά και της ελληνικής ΑΤΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook