Σχεδόν κάθε μέρα τις τελευταίες δέκα εβδομάδες η Γεβγένια Καρ γεμίζει μία τσάντα με φαγητό και φρέσκα φρούτα, εφημερίδες και περιοδικά και διασχίζει τις πύλες των φυλακών για να συναντήσει την πιο διάσημη πολιτική κρατούμενο της Ουκρανίας, τη μητέρα της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας.

«Είναι μία δίκη εκδίκησης. Προχωρούν με το σχέδιό της καταστροφής των πολιτικών αντιπάλων» λέει η Γεβγένια Καρ μιλώντας στον Guardian για την καταδίκη της μητέρας της, που έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων διεθνώς.

Η Γιούλια Τιμοσένκο συνελήφθη και φυλακίστηκε στις 5 Αυγούστου για διατάραξη της ακροαματικής διαδικασίας στον μέσον της δίκης της με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Βρίσκεται σε φυλακή του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείται κυρίως ως κέντρο κράτησης μέχρι τη διεξαγωγή δίκης. Μοιράζεται ένα κελί 15 τ.μ. με άλλες δύο γυναίκες που αναμένουν την ποινή τους για οικονομικά εγκλήματα.

Την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη, καλούμενη να καταβάλει επίσης αποζημίωση ύψους 187 εκατ. δολαρίων για απώλεια κρατικών εσόδων, ενώ της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

«Είναι απλώς μία δίκη εκδίκησης, μία δίκη για να πουν σε άλλους αντιπάλους \’μην μιλήσετε, μην υψώσετε το κεφάλι, μην τα βάλετε μαζί μας» δηλώνει τηλεφωνικά η Γεβγένια Καρ στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, με φωνή κουρασμένη και αγχωμένη.

Η Γεβγένια είναι 31 ετών, παντρεμένη με τον Βρετανό τραγουδιστή ροκ Σιν Καρ, και ζουν στο Κίεβο.

Την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στο πλευρό της μητέρας της όταν ο δικαστής ανέγνωσε την ετυμηγορία· έπιασε το χέρι και έγειρε το κεφάλι στον ώμο της μητέρας της όταν κατέστη σαφές πως παρά τη διεθνή πίεση η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας θα φυλακιστεί.

Αρχικά υπήρξε κάποια ελπίδα όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, γνωρίζοντας ότι η δικαστική απόφαση θα απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ, υπαινίχθηκε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα που θα σηματοδοτούσαν την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο.

Όμως, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, οι εισαγγελείς «άνοιξαν» δεύτερη έρευνα με κατηγορίες κατά της 50χρονης Γιούλια Τιμοσένκο για υπεξαίρεση πάνω από 200 εκατ. δολαρίων όταν ήταν πρόεδρος της United Energy Systems, μίας εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου, το 1997.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Δείχνει ότι προχωρούν με το σχέδιό τους για την καταστροφή των πολιτικών αντιπάλων» λέει η κόρη της δημοφιλούς πολιτικού και βασικής αντιπάλου του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς στις επερχόμενες εκλογές.

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, έχει καταγγείλει δίκη-λιντσάριτσμα λέγοντας ότι η ετυμηγορία ήταν κατασκευασμένη.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Η δίωξη της ηγέτιδας του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση.

Η κόρη της λέει πως τώρα επικεντρώνεται στην προετοιμασία της νέας υπόθεσης για την οποία κατηγορείται. «Συνήθιζε να περπατά στο προαύλιο, όμως τώρα δεν μπορεί να κινηθεί τόσο πολύ εξαιτίας του πόνου».

Η οικογένεια της Τιμοσένκο έχει δηλώσει ότι το άγχος κατά τη δίκη σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η Τιμοσένκο -πόνος στη μέση και στομαχικά προβλήματα.

«Μία εβδομάδα αφότου συνελήφθη άρχισε να έχει συμπτώματα -μελανιές, αιματώματα στο δέρμα, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είναι» λέει η κόρη της. Οι αρχές των φυλακών έχουν απορρίψει αίτημα της Τιμοσένκο για την επίσκεψη του γιατρού της.

Παρ\’ όλα αυτά η Τιμοσένκο προσέχει να κρατά κάθε φορά την εμφάνισή της, κυρίως την αδιαμφισβήτητα πιο διάσημη πλεξούδα στον κόσμο. «Δείχνει καλά, προσπαθεί, φτιάχνει τα μαλλιά της. Δεν θέλει να μας αναστατώσει, να δείξει την κατάστασή της» αναφέρει η Γεβγένια στον Guardian.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook