Να αντλήσουν δύναμη από το παράδειγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλεσε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων στην Ουάσινγκτον του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευαν η σύζυγός του, Μισέλ, και οι δύο κόρες του.

Το μνημείο -ένα άγαλμα 30 μέτρων από γρανίτη- βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο, κοντά στο σημείο όπου το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει την περίφημη ομιλία που έμεινε στην ιστορία με τη φράση «έχω ένα όνειρο».

Το άγαλμα βρίσκεται ανάμεσα στα μνημεία που είναι αφιερωμένα στους πρώην προέδρους Τόμας Τζέφερσον και Αβραάμ Λίνκολν.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/CAC868076DCC451C1880AC6BB1FC56F5.jpg

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, όμως τη τελετή αναβλήθηκε εξαιτίας του κυκλώνα «Αϊρίν».

Απευθυνόμενος προς το πλήθος, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε -σύμφωνα με το BBC- ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν εκ των θεμελιωτών του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι δικαίως οι Αμερικανοί τιμούν το όνειρό του και το όραμά του για ενότητα.

«Σήμερα, που τιμούμε έναν άνδρα και ένα κίνημα που έκαναν τόσα πολλά για αυτή τη χώρα, ας αντλήσουμε δύναμη από τους αγώνες τους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.