Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη του λιμανιού προσπαθεί να κάνει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), πριν βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

Άλλωστε, έχουν ήδη γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για αναζήτηση…επενδυτών στα λιμάνια της χώρας, είτε με την μορφή της παραχώρησης είτε της σύμπραξης.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΗ, με την παρουσία και εκπροσώπων εργαζομένων, συζητήθηκαν όλες οι προοπτικές και προτάσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού.

«Ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις και τους προβληματισμούς του για το πόσο συμφωνούν με τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού (Μαστερ Πλαν), αλλά και σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί χρονικά και κοστολογικά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Γιάννης Μπρας.

Αν και υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο στο τέλος όλοι δέχθηκαν να δημιουργηθεί μία Ειδική Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Εταιρεία

Όταν η Ειδική Επιτροπή θα εξετάσει την πρόταση και θα την εγκρίνει, τότε θα ακολουθήσει ένα ακόμη έκτακτο συμβούλιο, όπου θα κληθούν όλοι οι τοπικοί φορείς (δήμος Ηρακλείου, ΚΕΔΚΕ, Επιμελητήρια, Συνεταιριστικές Τράπεζες, ξενοδόχοι κ.α.).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς και θα αναλάβει την ανάπτυξη του λιμανιού.
«Η σημερινή κατάσταση του λιμανιού δεν είναι καλή και επομένως θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές για την ανάπτυξή του.

Εάν όμως δεν πάρουμε πρωτοβουλίες σύντομα από μόνοι μας θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Δηλαδή σύντομα το υπουργείο θα μας ανακοινώσει έναν φιλόδοξο επενδυτή, εάν δεν το κάνουμε πρώτοι εμείς. Εμείς δηλαδή θέλουμε να προλάβουμε αυτές τις εξελίξεις, γιατί θα θέλαμε να γίνει η ανάπτυξη του λιμανιού από την τοπική κοινωνία», εξήγησε ο κ. Μπρας.

Πρόταση

Η πρόταση ανάπτυξης, που θα εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή θα χωρίζεται σε τομείς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει «θαλαμοποίηση», σύμφωνα με τον κ. Μπρα.

Όπως προτάθηκε στο χθεσινό συμβούλιο πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη για την κάθε ζώνη του λιμανιού που να περιλαμβάνει και τα τρία κομμάτια ανάπτυξης: την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση της.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές σε αυτή τη θέση, αλλά ο Σύλλογος Εργαζομένων τόνισε την αντίδρασή του σε περίπτωση παραχώρησης της ανάπτυξης του λιμανιού σε ιδιώτη, αλλά συμφώνησε στην ανάληψη του έργου από τοπικούς φορείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook