Δεκτό επί της αρχής έγινε κατά πλειοψηφία το πρωί της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις εργασιακές σχέσεις και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος κατέθεσε την τροπολογία για την παρακράτηση από το μισθό και τη σύνταξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντάς την και πάλι «ήσσονος σημασίας» και «τεχνικό ζήτημα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης την ψήφιση του άρθρου 37 για τα εργασιακά, το οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Νέες αλλαγές από τον υπουργό

Σειρά αλλαγών επί του πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών:

Παραμένει σε ισχύ η υπάρχουσα νομοθεσία για τον ορισμό της παραμεθόριας περιοχής και όσων υπηρετούν σε αυτές.
Εξαιρείται από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας
Ρυθμίζεται η απόκλιση που παρουσιάστηκε μεταξύ των ασφαλισμένων σε Ταμεία του υπουργείου Εργασίας και των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφού στο εξής θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
Ρυθμίζεται η σπάνια περίπτωση εργαζομένου σε ΔΕΚΟ του οποίου οι αποδοχές πέφτουν κάτω από τα 1.900 ευρώ (65% των όσων λάμβανε στις 31/12/09). Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν τα 1.900 ευρώ.
Δημιουργείται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης», στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπόλοιπο του 2011 και το 2012.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται σε β' ανάγνωση. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με την ψήφισή του.

in.gr