Τον οριστικό τερματισμό της δράσης της ένοπλης βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ ζήτησαν διεθνείς οργανισμοί που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, οι χθεσινές συνομιλίες μπορεί να λειτουργήσουν ως προτροπή για την ΕΤΑ, ώστε να προβεί στις επόμενες ημέρες σε μια αποφασιστική κίνηση, αυτήν της διάλυσής της.

Η Ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την οργάνωση να επωφεληθεί της ευκαιρίας των συνομιλιών της διάσκεψης και να θέσει τέλος στην αιματηρή δράση της ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως αναμένουν να προβεί η ΕΤΑ σε αυτή την κίνηση, εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η ΕΤΑ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια περισσότερων από 40 χρόνια ένοπλης δράσης υπέρ μιας ανεξάρτητης Χώρας των Βάσκων σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας.

Η ΕΤΑ τηρεί «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» από τον Σεπτέμβριο του 2010, ωστόσο έχει σπάσει κατά το παρελθόν εκεχειρίες που είχε χαρακτηρίσει μόνιμες.

Η αντίδραση της ΕΤΑ στην έκκληση για τερματισμό της δράσης της αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook