Η κυβέρνηση της Ιρλανδία έχει πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υλοποιεί μετά τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση σημειώνει παράλληλα \”ενθαρρυντική\” πρόοδο στην αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, προσθέτει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι διατηρούνται οι πιέσεις στον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα και σημειώνει ότι η διαδικασία της αναμόρφωσης θα είναι δύσκολη και θα μπορούσε να γνωρίσει καθυστερήσεις λόγω των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Φεβρουαρίου.

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δουβλίνο από τις 12 έως τις 21 Ιανουαρίου για να εξετάσει την πορεία του προγράμματος που εφαρμόζει η ιρλανδική κυβέρνηση στο πλαίσιο του οικονομικού πακέτου των 67,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο.

\”Η εφαρμογή του προγράμματος παραμένει εντός των στόχων παρά το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον\”, σημειώνει το ΔΝΤ. \”Στον τραπεζικό τομέα σημειώνεται πρόοδος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την απομόχλευση, την επίλυση μη-βιώσιμων ιδρυμάτων και συνολικά την ενίσχυση του πλαισίου για τη διάλυση τραπεζών\”.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι τα φορολογικά έσοδα για το 2010 ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων με ποσό ισοδύναμο με το 0,7% του ΑΕΠ. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2011 θα επιτρέψει τη συνέχιση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,2% το περασμένο έτος, αν και προβλέπει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη \”η ανάκαμψη με μετριοπαθείς ρυθμούς και οδηγό τις εξαγωγές\”.

Σημειώνει ωστόσο ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιρλανδική κυβέρνηση στην αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος είναι \”σημαντικές\”.

\”Η ταυτόχρονη εφαρμογή των αλληλοεξαρτώμενα βασικών στοιχείων του προγράμματος – που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την απομόχλευση και την επίλυση μη βιώσιμων τμημάτων του τραπεζικού συστήματος – θα απαιτήσει δύσκολες επιλογές\”, αναφέρει το ΔΝΤ. \”Το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις\”, προσθέτει.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook