Παλλαικό χαρακτήρα έχουν οι πρωτοφανείς, για τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, οι οποίες θα επαναληφθούν και αύριο Πέμπτη καθώς συνεχίζεται η 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Χιλιάδες απεργών, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, καταστηματάρχες, εκπαιδευτικοί, αγρότες, φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο , Σητεία, Ιεράπετρα, Αγ.Νικόλαο.

Με βασικά συνθήματα κατα της κυβέρνησης και της τρόικας, περισσότεροι απο 30.000 χιλιάδες των Κρητικών,ανεξαρτήτως ιδεολογίας ή κομματικής θέσης, φώναξαν \”δεν αντέχουμε άλλο\”, \”όχι άλλα μέτρα εξαθλίωσης, \”χρεοκοπήσαμε\”.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι πορείες και οι συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία και σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων της Κρήτης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να είναι σχεδόν αδύνατη.

Στα Χανιά  συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς και την πλατεία 1866, ενώ πορείες στους δρόμους Ελ.Βενιζέλου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Κυδωνίας, Αποκορώνου, Τζανακάκη και στην πλατεία Δικαστηρίων (Ελευθερίας), στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας ήταν το ότι κάποια στιγμή  ενώ η κεφαλή της πορείας έφτανε στην πλατεία Δικαστηρίων , το υπόλοιπο σώμα μέσω της οδων Παπανδρέου – Ελ.Βενιζέλου – Πλαστήρα,  ήταν ακόμη στην οδό Κυδωνίας (!!!)

\"\"

Όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πορεία απο τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης Χανίων, οι οποίοι με 30 περίπου μεγάλα φορτηγά-νταλίκες ξεκίνησαν απο την Σούδα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης των Χανίων.

Οι νταλίκες δημιουργώντας πανδαιμόνιο απο τα κορναρίσματα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Δικαστηρίων την οποία έκλεισαν παντελώς, ενώ συνέχισαν την πορεία τους μέσω της οδού Ανδρ.Παπανδρέου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Να σημειωθεί πως περίπου στην 1 μμ όταν έφτασε στην πλατεία Δικαστηρίων η πολύ μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των άλλων φορέων, συναντήθηκε (ίσως για πρώτη φορά στα έως τώρα συλλαλητήρια) με τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ οι οποίοι απο το πρωί είχαν καταλάβει το κτίριο της Π.Ε.Χανίων.

\"\"

Ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στην πορεία προκάλεσαν φθορές σε δύο τράπεζες που είναι στην πλατεία Δικαστηρίων, ενώ στην συνέχεια πολλοί απο τους συγκεντρωμένους με επιμέρους πορείες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Στο Ηράκλειο οι πορείες και συγκεντρώσεις εκτείνοντο στις περιοχές απο το Εργατικό Κέντρο και την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρώην Περιφέρεια), το οποίο και κατελήφθη συμβολικά απο τους απεργούς.

\"\"

\"\"

Την ώρα που η κεφαλή της πρωτοφανούς σε μαζικότητα πορεία, είχε φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο τέλος, κάποιοι προξένησαν φθορές σε μια τράπεζα,ένα κατάστημα και σε ένα περιπολικό της αστυνομίας.

\"\"

\"\"   \"\"

Το ξεκίνημα των σημερινών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, συνοδεύτηκε από συμβολικές καταλήψεις , απο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, και άλλους φορείς, δημοσίων κτιρίων, αλλά κυρίως των επιχειρήσεων που έμειναν ανοιχτές παρά του ότι στην απεργία συμμετέχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες.

\"\"

\"\"  \"\"

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης

\”Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πάνδημη συμμετοχή του Ρεθεμνιώτικου επιχειρηματικού κόσμου στη μεγάλη Πανελλαδική κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου 2011 και στο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων με το σύνθημα «Κλείνουμε για μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα».

Με τη δυναμική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις αυτές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, αφού έδειξαν ότι, συντεταγμένες σε κοινό αγώνα, είναι αποφασισμένες να υψώσουν τη φωνή τους και να δράσουν άμεσα κατά της παραφροσύνης και του εμπαιγμού των κυβερνητικών επιλογών, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δράσης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος του Ρεθύμνου έδειξε για ακόμη μια φορά την έντονη αντίδρασή του σε μία οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο και έχει φέρει την τοπική αγορά σε απόγνωση.

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία ασφυκτιά και αργοπεθαίνει. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται και οι συνέπειες διαγράφονται τρομακτικές για πολλές γενιές μπροστά μας.

Ενώ οι υγιείς επιχειρήσεις καλούνται από την Κυβέρνηση να συνεισφέρουν υπέρμετρα και πέρα από τις αντοχές τους, συγχρόνως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή παραμένουν ανέγγιχτες. Το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο ανθούν, στερώντας από τα κρατικά ταμεία σημαντικά ποσά από φόρους, δασμούς και τέλη, προς δόξα της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, άμεσα να αναθεωρήσει τα μονόπλευρα εισπρακτικά μέτρα και να περιορίσει τις σπατάλες που καθημερινά ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.\”

Ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων

\”Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων στηρίζει και συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το Εργατικό κέντρο του νομού μας.

 Ο Δήμος Σφακίων θεωρεί ότι η πολιτική της κοινωνικής εξαθλίωσης, της λεηλασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, του εξανδραποδισμού της τρίτης ηλικίας, της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου της πατρίδας μας πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!!

Ο λαός μας αρνείται να γίνει το φθηνό εργατικό δυναμικό με μεροκάματα Ινδοκίνας που απαιτούν οι δανειστές μας ,οι σύγχρονοι αποικιοκράτες για να ξεπληρώσουμε δανεικά και πανωτόκια που ξεκοκάλισε το πελατειακό πολιτικό σύστημα και οι κολλητοί του τις προηγούμενες 3 δεκαετίες.

Ο λαός μας αρνείται να δώσει γη, αέρα, ήλιο, θάλασσα, σ’αυτούς που πριν 70 χρόνια κατέστρεψαν τη πατρίδα μας και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Χρειάζεται παλλαϊκός, δημοκρατικός και αποφασιστικός αγώνας για να μπει φραγμός σ’αυτά τα σχέδια.

Ως Δήμος Σφακίων δηλώνουμε παρών! Τέλος, καλούμε τους βουλευτές του νομού μας και ιδιαίτερα της κυβερνητικής παράταξης, έστω και την ύστατη ώρα να τιμήσουν τις ιστορικές και απελευθερωτικές παραδόσεις του νομού που εκλέγονται και να πουν το μεγάλο ΟΧΙ που απαιτούν οι καιροί, ο λαός και η ιστορία.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook