Στην Τρίπολη βρέθηκε την Τρίτη η Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη επίσκεψη υπουργού της διακυβέρνησης Ομπάμα μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, επιδιώκοντας να δείξει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο λαό της Λιβύης και να οικοδομήσει σχέσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας.

Η επίσκεψη Κλίντον ήλθε εν μέσω νέων σφοδρών συγκρούσεων στη γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου -του επικεφαλής Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, του πρωθυπουργού Μαχμούντ Τζιμπρίλ και του υπουργού Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Ταρχούνι.

Προγραμμάτισε επίσης συνάντηση με γυναίκες, νεαρούς Λιβύους και επικεφαλής οργανώσεων για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων.

\"http://a.abcnews.com/images/International/ap_hillary_clinton_libya_dm_111018_wg.jpg\"

Η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας. Ύψιστα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στην Τρίπολη για την άφιξη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ήλθε λίγες εβδομάδες αφότου επισκέφθηκαν τη λιβυκή πρωτεύουσα οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας, Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον είναι να σταλεί μήνυμα στήριξης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και στο λιβυκό λαό, αλλά και να εγκαινιαστεί μία διαδικασία οικοδόμησης μίας σταθερής σχέσης με τη Λιβύη.

Η επίσκεψη Κλίντον ήλθε τη στιγμή που ξέσπασαν εκ νέου σφοδρές μάχες στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι και τελευταίο προπύργιο των μαχητών του.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μετέδωσαν ότι άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δέχθηκαν επίθεση το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/5ED2E419755AF4FC589D112CBDD5F193.jpg\"

«Δεχόμαστε πυρά από παντού. Ελεύθεροι σκοπευτές, όλμοι και χειροβομβίδες. Μας πυροβολούν από παντού» δήλωσε μαχητής του Συμβουλίου που νοσηλεύεται μετά την επίθεση.

Οι κανταφικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν περιοχές της Σύρτης που είχαν βρεθεί υπό τον έλεγχο της νέας ηγεσίας και εξαπέλυσαν την Τρίτη μπαράζ όλμων στα νότια περίχωρα της πόλης, όπου δεν είχαν σημειωθεί συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδει το Reuters.

Η νέα λιβυκή ηγεσία αναμένει την πτώση της Σύρτης προκειμένου να ανακηρύξει την «πλήρη απελευθέρωση» της Λιβύης και να προχωρήσει στη σύνταξη χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook