Σε πεδίο μάχης μετετράπη για ακόμη μία φορά την Τρίτη το Σαντιάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του μαζικού φοιτητικού κινήματος που διαδηλώνει ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζει ως χιλιανό «εκπαιδευτικό απαρτχάιντ».

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, δακρυγόνα και αντλίες νερού παρατάχθηκαν απέναντι σε βόμβες μολότοφ.

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένα δημόσιο λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες μαζί με οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές κοντά στο πανεπιστήμιο.

Διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος.

\"http://sonic.xp3.biz/wp-content/plugins/rss-poster/cache/aa0cb_t1larg.santiago.afp.gi.jpg\"

Η κυβέρνηση της Χιλής έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που κρίνονται ανεπαρκείς από τους φοιτητές, οι οποίοι στηρίζουν τα συνδικάτα που κήρυξαν διήμερη απεργία αρχής γενομένης από την Τρίτη.

Το κίνημα διαμαρτυρίας διανύει τον πέμπτο μήνα και είναι το μεγαλύτερο μετά την επιστροφή της Χιλής στη δημοκρατία το 1990.

Οι επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος απαιτούν την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Χιλής, το οποίο καταγγέλλουν ότι είναι άνισο και υποχρηματοδοτείται.

Το σύστημα είναι αυστηρά χωρισμένο μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, μία προσέγγιση που έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές του ως «εκπαιδευτικό απαρτχάιντ».

Οι διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της εκπαίδευσης και να αυξήσει τα κονδύλια προς τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα έχει απαντήσει υποσχόμενος περιορισμένες μεταρρυθμίσεις και έξτρα χρηματοδότηση γύρω στα 4 δισεκατομμύρια, δολάρια, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα για πλήρη κρατικό έλεγχο της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook