Μπορεί οι τραπεζικές μετοχές να έχουν καταρρεύσει λόγω της έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά όπως φαίνεται, και οι δανεισμένες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το «μάρμαρο» των δραματικών αλλαγών που επίκεινται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ήδη, τα πρώτα σημάδια των αλλαγών τα έχουν δοκιμάσει μεγάλες επιχειρήσεις που παρά το γεγονός ότι είναι διεθνοποιημένες καλούνται να πληρώσουν τοκογλυφικά επιτόκια σε ξένες τράπεζες (άνω του 13- 14%) λόγω μόνο της παρουσίας τους στην Ελλάδα και του ρίσκου που αυτή έχει.

Εν όψει λοιπόν, της επικείμενης απομείωσης των ελληνικών ομολόγων , αλλά και της έκθεσης της Βlackrock για τα δάνεια και τις επισφάλειες θα δρομολογηθούν ταχύτατα οι εξελίξεις για την συγκέντρωση των ελληνικών τραπεζών.

Τότε, όπως εκτίμησε ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, όχι μόνο θα αλλάξουν

οι όροι του δανεισμού προς το χειρότερο, αλλά οι πιο εκτεθειμένες εταιρείες θα κληθούν να διαπραγματευτούν, ουσιαστικά, την ύπαρξη τους. Η «θηλιά» του δανεισμού θα γίνει πιο σφικτή. Δεδομένου, ότι η απομείωση, αλλά και οι επισφάλειες θα αφαιρέσουν κεφάλαια, περιορίζονται οι επιλογές για τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους σε δάνεια (ειδικά αν η ίδια εταιρεία χρωστά σε 2 τράπεζες) με αποτέλεσμα την κεφαλαιοποίηση χρεών ή και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Η κεφαλαιοποίηση των χρεών με απόκτηση μετοχών από τις τράπεζες αν και στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία αποτελεί ένα μονόδρομο.

Σ΄ αυτή την περίπτωση ενδέχεται να αποκτηθούν και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα προσελκύσουν σε δεύτερη φάση και τις ξένες τράπεζες- όταν και εφόσον κρατικοποιηθούν ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες.

Η μετοχοποίηση χρεών εξάλλου, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουν πίσω οι τράπεζες, ορισμένα από τα κεφάλαια, τους όταν ύστερα από 1-2 χρόνια θα έχει ομαλοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα.

Κίνδυνος αφελληνισμού για τράπεζες και επιχειρήσεις

Ο τρόπος απομείωσης των ελληνικών ομολόγων αφού ξέφυγε από τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο καθώς οι τράπεζες ενδέχεται να καταλήξουν σε μια κρατικοποίηση η οποία μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά στο τέλος θα οδηγήσει σε πώληση προς ξένες τράπεζες προκειμένου να εισπράξει έσοδα και το δημόσιο.

Τότε για τους όρους δανεισμού θα αποφασίζουν ξένες τράπεζες οι οποίες είναι και οι πρώτες που εκδίδουν εντολές πληρωμής, όταν μια ελληνική επιχείρηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook