Την άγουσα για τη βουλή παίρνει το νομοσχέδιο που προνοεί τη φορολόγηση των τραπεζών, με το οποίο συμπληρώνεται το φορολογικό σκέλος του πακέτου εξυγίανσης που ανέλαβε να προωθήσει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της το Δεκέμβριο με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.com.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και προνοεί ετήσια φορολογία των τραπεζών το 2011 και το 2012 με το ποσό των €60 εκ.

Από το συγκεκριμένο ποσό τα €35 εκ. θα καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση ειδικού ταμείου εγγυοδοσίας των τραπεζών.

Της έγκρισης του φόρου τραπεζών προηγήθηκε η επιβολή φόρων €31 εκ. περίπου στα καπνικά προϊόντα και €60 εκ. στα τρόφιμα και στα φάρμακα, με την επιβολή ΦΠΑ 5%.

Στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης, η κυβέρνηση και η βουλή προώθησαν επίσης πρόσθετες περικοπές €40 εκ. στις λειτουργικές δαπάνες και προτίθενται να παγοποιήσουν τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο δημόσιο.

Η έγκριση της επιπρόσθετης φορολογίας στις τράπεζες έχει επικριθεί από ξένους αναλυτές, που εκτιμούν ότι επηρεάζει δυσμενώς τα κεφάλαια των τραπεζών σε μια κρίσιμη περίοδο για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Με την πρόσθετη φορολογία διευκολύνεται η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας που ανέλαβε προ διμηνίας να προωθήσει πάγωμα των προσαυξήσεων στο δημόσιο, με ετήσιες εξοικονομήσεις €35 εκ.

Η κρίσιμη συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ για προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου δεν έχει ακόμη οριστεί και ο πρόεδρος είπε τη Δευτέρα στη StockWatch ότι θα γίνει σύντομα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης αποφασίστηκε επίσης η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, που φαίνεται να μετατίθεται ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook