Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν εδώ και 48 ώρες τις εστίες τους στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους μουσουλμάνους αυτονομιστές από το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF).

Χθες, Τρίτη, πάνω από είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί όταν κομάντος του στρατού των Φιλιππίνων ενεπλάκησαν με αιματηρές συγκρούσεις με μαχητές του MILF κοντά στην πόλη Αλ Μπάρκα της επαρχίας Μπαζιλάν.

Το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, το οποίο διαθέτει ένοπλη δύναμη περίπου 12.000 ανδρών, ζητά εδώ και 40 χρόνια την ίδρυση μιας αυτόνομης μουσουλμανικής περιοχής στο Μιντανάο, ενώ επίσης απαιτεί να διαχειρίζεται τον πλούσιο σε μεταλλεύματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπέδαφος.

«Η μετάκληση στο νησί όλο και περισσότερων στρατευμάτων, ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να βρουν ένα πιο ασφαλές μέρος να μείνουν», τονίζει ο έπαρχος του Μπαζιλάν, Αλ Ρασίντ Σακαλαχούλ, προσθέτοντας πως «τις τελευταίες 48 ώρες πάνω από 3.500 άνθρωποι άφησαν τις εστίες τους αναζητώντας ένα πιο ασφαλές καταφύγιο».

Οι αυτονομιστές είχαν φτάσει το 2004 σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση στη Μανίλα, όμως οι συγκρούσεις ξανάρχισαν, με τη μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη πως αυτή πρώτη παραβίασε την συμφωνία.

«Μιλάμε για μια ολόκληρη σειρά παραβιάσεων [της συμφωνίας] εκ μέρους του στρατού», τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο επικεφαλής διαπραγματευτής του MILF, Μοχάμεντ Ικμπάλ, αν και, από τη πλευρά της, η στρατιωτική ηγεσία, αρνείται κάθε τέτοια κατηγορία, υποστηρίζοντας πως επενέβη στην περιοχή αυτή προκειμένου να συλλάβει μια συμμορία απαγωγέων που λυμαινόταν την επαρχία.

Στη σαραντάχρονη διαμάχη ανάμεσα στις δυο πλευρές έχουν σκοτωθεί πάνω από 120.000 άνθρωποι, ενώ σχεδόν 2 εκατ. κάτοικοι του νησιού εχουν αναγκαστεί να επαναπατριστούν σε άλλες περιοχές των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook