Βαρσοβία (Dow Jones) – Η απόδοση του πολωνικού 10ετούς ομολόγου προσεγγίζει το 6,5% ενώ υπάρχει κίνδυνος να φτάσει και το 7%, το επίπεδο στο οποίο οι χώρες θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, τόνισε ο Andrzei Kazmierczak, μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Πολωνίας, όπως έγραψε σε άποψή του.

«Η κατάσταση των αποδόσεων των ομολόγων οδεύει σε μια πολύ άσχημη κατεύθυνση, ιδιαίτερα τα 10ετή ομόλογα», έγραψε χαρακτηριστικά στην εβδομαδιαία Gazeta Polska. «Φθάνει το 6,5%. ΟΙ αγορές πιστεύουν πως εάν αγγίξει το 7%, η εκδότρια χώρα είναι κοντά στη χρεοκοπία. Τέτοια απόδοση η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Μπορεί σύντομα να συμβεί και στην Πολωνία».

Σήμερα το πρωί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 6,25%.

Ο Kazmierczak δήλωσε επίσης πως η πολωνική κυβέρνηση δεν έπραξε σωστά πουλώντας ευρώ στην αγορά το Δεκέμβριο για να ενισχύσει το ζλότυ, και να μειώσει την αξία του χρέους σε ξένο νόμισμα. το δημόσιο χρέος της Πολωνίας αποτιμημένο με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφωνόταν στο 57% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το δημόσιο χρέος, σε μια εγχώρια μέτρηση που αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες, διαμορφώνεται στο 53% του ΑΕΠ. Η Πολωνία έχει θέσει μόνη της όριο το 55% του ΑΕΠ, το οποίο, εάν διασπαστεί, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό.

Η πολωνική νομοθεσία απαγορεύει το δανεισμό, εάν το χρέος αγγίξει το 60% του ΑΕΠ.

Dow Jones newswires

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook