Έτοιμες να υπογράψουν νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Η εν λόγω συμφωνία χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας για τις χώρες της Ευρώπης, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι «πολύ κοντά» στην υπογραφή της. Επισημαίνουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία με το Μινσκ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα στέλνει γύρω στο 20% των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Λευκορωσίας, ενώ το υπόλοιπο φυσικό αέριο περνάει μέσω Ουκρανίας.

Η Λευκορωσία, που έχει ήδη υποτιμήσει πάνω από 65% το νόμισμά της από την αρχή του χρόνου και αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, έχει ζητήσει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από την Gazprom. Η εξαγορά του αγωγού φυσικού αερίου της Λευκορωσίας, Beltransgaz, θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Μινσκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πούτιν, δήλωσε ότι «κυριολεκτικά, πριν από λίγα λεπτά, η διοίκηση της Gazprom με ενημέρωσε πως οι συνομιλίες για τον Beltransgaz έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί. Επομένως, θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με τη Λευκορωσία και οι τιμές θα είναι διαφορετικές από τη νέα χρονιά».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook