Το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης ανοίγει, σύμφωνα με πηγές, η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η οποία έφτασε στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει το ύψος του «κουρέματος», για τον καθορισμό του οποίου θα ληφθεί υπόψη η δεύτερη έκθεση της τρόικας, στην οποία εξετάζονται τα σενάρια -σε ορίζοντα δεκαετίας- βάσει των οποίων το δημόσιο χρέος μπορεί να κριθεί διατηρήσιμο.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ότι από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, με την επισήμανση βεβαίως της ανάγκης απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνημένων. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται ως γνωστόν η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν το ΔΝΤ εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό.

Τα σενάρια αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης όχι μόνων των κυβερνητικών και διεθνών αρχών αλλά και του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, από τη συμβολή του οποίου εξαρτάται πλέον και εν πολλοίς η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Και αυτό, διότι όπως οι πάντες πλέον συμφωνούν, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook