Όσοι δουν να υπάρχει κοντά στον υπολογιστή που χρησιμοποιούν κάποιο νέας γενιάς κινητό τηλέφωνο (smartphone) καλό θα είναι να προσπαθήσουν να το απομακρύνουν αφού είναι πιθανό να κατασκοπεύει το τι γράφουν!

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που αποκαλύπτουν τι γράφει κάποιος στον υπολογιστή του αποκωδικοποιώντας τον ήχο της πληκτρολόγησης. Ένα μικρόφωνο τοποθετημένο πολύ κοντά σε ένα πληκτρολόγιο μπορεί να μεταδώσει τους ήχους της πληκτρολόγησης και στη συνέχεια τα λογισμικά «μετάφρασης» αυτών των ήχων (οι εφαρμογές keylogger) μπορούν να αποκαλύψουν τι έγραφε κάποιος.

Τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν μικρόφωνα, αλλά για λόγους ασφαλείας, οι περισσότερες εφαρμογές που αναπτύσσονται καθημερινά για τα νέας γενιάς κινητά δεν συνδέονται με το μικρόφωνο του τηλεφώνου εκτός αν το επιτρέψει ο κάτοχός του.

Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η χρήση του πληκτρολογίου των υπολογιστών παράγει δονήσεις οι οποίες μπορούν επίσης να αποκωδικοποιηθούν με τις εφαρμογές keylogger και να αποκαλύψουν τι γράφει κάποιος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα iPhone και κατάφεραν μέσω της καταγραφής των δονήσεων του πληκτρολογίου να αποκωδικοποιήσουν τι έγραφε κάποιος στον υπολογιστή κοντά στον οποίο ήταν τοποθετημένο το τηλέφωνο.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ασφαλείας για τους αισθητήρες κίνησης των τηλεφώνων, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι όποιος θέλει να μην διαρρεύσει το τι γράφει στον υπολογιστή του καλό θα είναι να απομακρύνει από το πληκτρολόγιο του «ξένα» κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές για να είναι κάποιος ασφαλής ότι δεν καταγράφεται το τι πληκτρολογεί στον υπολογιστή του θα πρέπει να μην υπάρχει κινητό τηλέφωνο σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από το πληκτρολόγιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook