Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου με κοινοποίηση Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη έστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Ο ΣΕΕΝ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση θα επιδεινώσει τα προβλήματα του κλάδου το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν τις εταιρείες σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να υπάρξει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση ή ακόμα και ακύρωση δρομολογίων.

Ο ΣΕΕΝ ζητά άμεσα την κατάργηση των μη ανταποδοτικών επιβαρύνσεων και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για την ακτοπλοΐα, εντάσσοντας την στις διατάξεις για τον τουρισμό.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη καλά γνωρίζετε από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν το 2011, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων αλλά και της αναμενόμενης μείωσης της επιβατικής κίνησης.

Τα προβλήματα αυτά θα οδηγήσουν τις εταιρείες –μέλη μας, αναπόφευκτα σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση ή ακόμα και ακύρωση δρομολογίων, λόγω αδυναμίας εκτέλεσής τους, γεγονός που θα έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωής της χώρας.

Λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει στην ανάπτυξη των νησιών μας η αναμενόμενη μείωση της επιβατικής κίνησης, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην μείωση ή την κατάργηση των υπέρ τρίτων κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια μέχρι 40%.

Πέραν της ανάγκης για την κατάργηση των μη ανταποδοτικών υπέρ τρίτων τελών, με κυρίαρχα εκείνων υπέρ ΝΑΤ/ΚΑΕΟ και τον ΕΠΙΝΑΥΛΟ, θα πρέπει να μειωθεί κι ο συντελεστής ΦΠΑ για τους ίδιους λόγους που μειώθηκε για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η επιβάρυνση των ναύλων επιβατών και οχημάτων με 11% και 23% αντιστοίχως, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στους ναύλους και συντελεί στη μείωση του μεταφορικού έργου. Θεωρούμε ότι η μη συμπερίληψη της ακτοπλοΐας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον τουρισμό έγινε από παράλειψη, καθώς από την ευρωστία του κλάδου αυτού της ναυτιλίας, εξαρτάται άμεσα και η ανάπτυξη ποικιλίας χερσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής.

Για την ωφέλεια των καταλυμάτων και των εν γένει επιχειρήσεων στα νησιά είναι απαραίτητο ο πελάτης να μπορεί να φτάσει πρώτα εκεί με τον καλλίτερο και οικονομικότερο τρόπο κάτι το οποίο βέβαια δεν επιτυγχάνεται με την παράλογη επιβάρυνση των εισιτηρίων.

Παρακαλούμε επομένως όπως, πέραν της κατάργησης των μη ανταποδοτικών επιβαρύνσεων, εξετάσετε και την δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ για την ακτοπλοΐα, εντάσσοντας την στις διατάξεις για τον τουρισμό».

marinews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook