Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η 170 περίπου σελίδων έκθεση (The Economic Adjustment Programme for Greece – Fifth Review) αναφέρει πως η τρόικα κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και θα τονίζεται πως προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές Αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Η έκθεση θα εξετασθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα της τρόικας και ακολούθως την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι προτεινόμενες λύσεις που αποβλέπουν σε περιορισμό του ύψους του δημοσίου χρέους σε ποσοστό κάτω από 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξετάσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με το βασικό να περιορίζεται στο 21%, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, και το υψηλότερο να φτάνει ως και το 80%. Τα ενδιάμεσα σενάρια προβλέπουν κούρεμα 39% και 50%.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο και οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης εξετάζουν και αυτοί τα δικά τους σενάρια που προβλέπουν κούρεμα μεταξύ 35% και 60%. Βασική επιδίωξη όλων των πλευρών είναι να επιτευχθεί μία λύση σε εθελοντική βάση έτσι ώστε να περιοριστούν οι παρενέργειες που θα είχε μία – έστω και ελεγχόμενη – χρεοκοπία.

Εκτός από το κούρεμα, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που ελπίζεται να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας την Κυριακή, θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα κατά περισσότερα από 30 χρόνια και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για τα δάνεια της τρόικας.

Διευκρινίσεις για τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ επί του ελληνικού προγράμματος θα παράσχει το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρυ Ράις.

Ο κ. Ράις, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, θα ανακοινώσει και το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου και αναμένεται να ερωτηθεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook