Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρυ Ράις ερωτήθηκε επίμονα για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που μιλούν για διαφωνία του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο αρνήθηκε να τοποθετηθεί και αρκέσθηκε να δηλώσει πως «το Ταμείο συνεργάζεται στενά με την ΕΕ».

Για την εκταμίευση της 6ης δόσης ο κ. Ράις δήλωσε πως δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία για το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και υπογράμμισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δική της έκθεση και το ΔΝΤ συντάσσει τη δική του. Αυτό συνέβαινε εξαρχής» τόνισε, ερωτηθείς για τα συμπεράσματα της σημερινής έκθεσης της ΕΕ.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η επόμενη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν η κρίσιμη ημερομηνία για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι αυτή της Συνόδου της ΕΕ ή της Συνόδου της G-20 ο κ. Ράις τόνισε πως και τα δύο είναι σημαντικά γεγονότα. Δεν συνέδεσε πάντως τις δυο συνόδους με την απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσεως προς την Ελλάδα. Επικαλέσθηκε δε αρκετές φορές την πρόσφατη ανακοίνωση της G-20 για την υπέρβαση της κρίσης χρέους στην Ευρώζώνη.

Κληθείς να σχολιάσεις τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) είπε πως είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και τους δανειστές της. «Είμαστε εμφανώς υποστηρικτικοί σε αυτές τις διαδικασίες», σημείωσε, αλλά δεν αποκάλυψε συμμετοχή στελεχών του Ταμείου στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα είπε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα. «Μέριμνα του Ταμείου είναι τα όποια μέτρα για την έξοδο από την κρίση να είναι δίκαια. Πρέπει να εστιάσουμε στο στόχο η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση», δήλωσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook