Τη μουσειοσκευή του Μουσείου Μπενάκη «Βούλα Παπαϊωάννου: Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας, Ελλάδα 1940-1960» φιλοξενούν και παρουσιάζουν τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα στις εγκαταστάσεις τους μέχρι και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
\"\"

Πρόκειται στην ουσία για μία έκθεση με 25 συγκλονιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου, που εκτός από την αισθητική τους αξία είναι και παραστατικές ιστορικές μαρτυρίες. Οι φωτογραφίες προέρχονται απ’ το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και αποτελούν μέρος της ομώνυμης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1994. Ο φωτογραφικός φακός της Βούλας Παπαϊώννου απαθανατίζει εύγλωττες εικόνες απ’ τον πόλεμο του ’40, τη γερμανική κατοχή, την απελευθέρωση, τις συνέπειες του πολέμου και τις προσπάθειες επούλωσης των τραυμάτων που άφησε ο πόλεμος.
\"\"

«Οι φωτογραφίες της δε θριαμβολογούν. Εκφράζουν οδύνη, αξιοπρέπεια, πίστη στην ανθρώπινη δύναμη» σημειώνει η Φανή Κωνσταντίνου, μία απ’ τους συντελεστές της μουσειοσκευής. Η έκθεση προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά, γονείς και δασκάλους, σε κάθε ενδιαφερόμενο, να έρθουν σ’ επαφή με το έργο της Βούλας Παπαϊωάννου, που αναδεικνύει την ανθρωπιά, όταν η βαρβαρότητα του πολέμου την καταλύει. Αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα διαυγούς αποτύπωσης του αγώνα για επιβίωση αλλά με σεβασμό και διακριτικότητα προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και οι αξίες της ζωής και του ανθρωπισμού είναι πάντα επίκαιρες…

Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό (ελεύθερη είσοδος) καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-19.30 (Σάββατο απόγευμα και Κυριακή κλειστά). Θα λειτουργήσει κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων σε συγκεκριμένες πρωινές ώρες. Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς με σχολικό λεωφορείο κατόπιν συνεννοήσεως. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 28210-52626.

Επιμέλεια έκθεσης και εκπαιδευτικού προγράμματος: Κώστας Μανωλάκης, Βίλμα Μαυροματάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook