Με τα από δεκαετίες ένοπλης και αιματηρής αντιπαράθεσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε το τέρμα της ένοπλης δραστηριότητας μετά τα πλήγματα που είχε δεχτεί τα τελευταία χρόνια από την κρατική επιχείρηση σύλληψης των βασικών μελών της και εξάρθρωσης του πυρήνα της.

«Η ΕΤΑ αποφάσισε τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δραστηριότητας της», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης και το σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο, όπως και σε άλλα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση, εμφανίζονται τρεις μασκοφόροι άνδρες οι οποίοι υψώνουν τις γροθιές τους σε ένδειξη νίκης.

Καλεί ακόμα τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας να αρχίσουν απευθείας διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη.

Πάντως τα μέλη της ΕΤΑ δεν ανέφεραν αν θα καταθέσουν τα όπλα, κάτι που είναι προϋπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης για τις όποιες συνομιλίες. Άνευ νοήματος η ανακοίνωση για το τέλος της ένοπλης δράσης αν δεν παραδοθούν τα όπλα υποστήριξε και το Λαϊκό Κόμμα.

Τον περασμένο Ιανουάριο η ΕΤΑ είχε κηρύξει μόνιμη ανακωχή. Η πιο πρόσφατη φονική επίθεση είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2010 όταν σκοτώθηκε Γάλλος αστυνομικός, κατά τα φαινόμενα το τελευταίο από τα πάνω από 860 θύματα της οργάνωσης.

Η ΕΤΑ τα τελευταία χρόνια είχε γίνει στόχος συντονισμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση Θαπατέρο για την εξάρθρωση του βασικού της πυρήνα.

Δεκάδες στελέχη συνελήφθησαν στη χώρα των Βάσκων, την αυτόνομη ισπανική περιοχή, αλλά και στη Γαλλία. Μεγάλο μέρος της ηγεσίας που είναι στη φυλακή καλούσε στη διάλυση της οργάνωσης ενώ και ο πολιτικός βραχίονας καλούσε τα μέλη της ένοπλης ομάδας προς αυτή τη κατεύθυνση.

Την απόφαση της ΕΤΑ καλωσόρισε η απερχόμενη ισπανική κυβέρνηση (η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου και τα κόμματα από τις περιφέρειες θα διεκδικήσουν και αυτά την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο) επισημαίνοντας ότι «η δημοκρατία μας θα είναι χωρίς τρομοκρατία, αλλά όχι χωρίς μνήμη».

Παραταύτα, το βαρύ κλίμα στην οικονομία και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, αναμένεται να βαρύνουν περισσότερο στην κρίση των εκλογέων που μάλλον δεν πρόκειται να πριμοδοτήσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά την επιτυχία του με την βασκική οργάνωση.