Μέχρι τώρα οι χτύποι του «βιολογικού ρολογιού» που καθορίζει τα χρονικά περιθώρια για την απόκτηση ενός παιδιού αποτελούσαν αποκλειστικά γυναικεία αγωνία. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως το «καμπανάκι» του χρόνου αφορά τελικά και τους άνδρες, εφόσον οι πιθανότητες να γνωρίσουν την πατρότητα φαίνονται να μειώνονται σημαντικά μετά τα 40.

Συγκεκριμένα από τη στιγμή που ένας άνδρας «πατήσει» τα 40 οι πιθανότητές του να τεκνοποιήσει μειώνονται σύμφωνα με τα αποτελέσματά της σωρευτικά κατά 7% κάθε χρόνο ως τα 45 ενώ μετά από αυτό το ηλικιακό όριο η φθίνουσα πορεία επιταχύνεται ακόμη περισσότερο.

Αν και τα προβλήματα δεν είναι εξίσου σημαντικά για τα δυο φύλα, οι ειδικοί συνιστούν πλέον στον ανδρικό πληθυσμό που θα ήθελε να αποκτήσει απογόνους να αποφεύγει τις αναβολές.

«Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο όπως για τις γυναίκες, όμως και οι άνδρες δεν μπορούν να περιμένουν επ’ άπειρον» δήλωσε η Δρ Πόλα Φέτμπακ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής Χάντιγνκτον της Βραζιλίας, επικεφαλής της μελέτης. «Μετά τα 45, αν ακόμη δεν έχουν αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται».

Η μελέτη, η οποια παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Φλόριδα, έγινε σε 570 ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία γονιμότητας στην κλινική της Βραζιλίας από τον Μάρτιο του 2008 ως τον περασμένο Απρίλιο.

Προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα τα προβλήματα γονιμότητας των ζευγαριών να προέρχονται από τις γυναίκες οι ερευνητές επέλεξαν ως δείγμα μόνο περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων από νεαρές και υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ζευγάρια που δυσκολεύονταν να συλλάβουν η ηλικία των ανδρών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στα ζευγάρια που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί. Συγκεκριμένα, στα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας ήταν 41 ετών οι πιθανότητες σύλληψης κυμαίνονταν στο 60%.

«Οι αναλύσεις μας έδειξαν επίσης ότι κάθε επιπλέον χρόνος στην ηλικία του συζύγου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά 7%» τόνισε η ειδικός συμπληρώνοντας ότι στην ηλικία των 45 οι πιθανότητες  ενός άνδρα να αποκτήσει παιδί «πέφτουν» στο 35% και ακολουθούν  ακόμη ταχύτερη πτωτική πορεία στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Η επιρροή της ηλικίας της γυναίκας στην ανθρώπινη αναπραγωγή είναι γνωστή, όμως η επιρροή της ηλικίας των ανδρών δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή» τόνισε η κυρία Φέτμπακ. «Καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανδρών επιλέγει να αποκτήσει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία η κατανόηση του παράγοντα της ηλικίας του άνδρα και της ποιότητας του σπέρματός του καθίσταται εξαιρετικά σημαντική για τη δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook