Οι πρώτες ενδείξεις για ταφές ανθρώπων που πέθαιναν και εθάβοντο στο λοιμοκαθαρτήριο των Ενετών, στην νησίδα Λαζαρέτα των Χανίων, βρίσκονται στα χέρια των αρχαιολόγων της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στην νησίδα.

Όπως παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Flashnews.gr ,πρόκειται για έναν ολόκληρο σκελετό ανθρώπου, ο οποίος είχε ταφεί σε αμμώδη περιοχή της νησίδας κοντά στην θάλασσα.

Προφανώς με τον καιρό, ένα από τα οστά και συγκεκριμένα μια κνήμη, αποκαλύφθηκε και την είδε ένας ναυαγοσώστης ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το λιμεναρχείο Χανίων.Τα οστά παρελήφθησαν από την ειδική επιστήμονα - βιοαρχαιολόγο της 28ης Ε.Β.Α. Δρ. Χρύσα Μπούρμπου, σύμφωνα με την οποία ανήκαν σε νεαρό άτομο ηλικίας 17-18 ετών, το οποίο είχε ταφεί σε βάθος 60 εκατοστών .

Όπως αναφέρει η κα Μπούρμπου, ο σκελετός βρίσκεται σε πλήρη ανατομική διάταξη και η κατάσταση διατήρησης των οστών είναι εξαιρετική.

«Ο χώρος της ταφής δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη ή επιμελημένη κατασκευή. Πιθανόν η ταφή να έγινε σε μία προστατευμένη κοιλότητα των βράχων που υπάρχουν στο σημείο αυτό, και σε σχετικά αβαθές όρυγμα. Η κατολίσθηση των υπερκείμενων βράχων, καθώς και η συνεχής εναπόθεση χώματος, άμμου και λίθων, είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μεγαλύτερος όγκος επιχώσεων. Κανένα συνοδευτικό αντικείμενο δε βρέθηκε» αναφέρει η κα Μπούρμπου.Η ειδική επιστήμονας – βιοαρχαιολόγος της 28ης Ε.Β.Α. εκτιμά «ότι ο σκελετός θα πρέπει να χρονολογηθεί στην περίοδο χρήσης της νησίδας ως λοιμοκαθαρτήριο. Παρόλο που η αρχιτεκτονική μορφή του λοιμοκαθαρτηρίου δεν είναι σαφής, σε κοντινή απόσταση από το σημείο που εντοπίστηκε η ταφή, διατηρούνται λείψανα κτιρίων που ανήκαν στις εγκαταστάσεις του….»

Τα οστά θα εξεταστούν αναλυτικά στο Εργαστήριο Δικαστικής Ανθρωπολογίας προκειμένου να υπάρξει ακριβής χρονολόγησή τους, ενώ από τις εργαστηριακές αναλύσεις μπορεί να εξακριβωθεί ακόμη και η αιτία θανάτου.

Υπενθυμίζεται πως στην νησίδα Λαζαρέτα – που βρίσκεται σε απόσταση 1200 μέτρων από την συνοικία Νέα Χώρα της πόλης των Χανίων - στον 17ο αιώνα οι Ενετοί ανέγειραν το κτίριο ενός λοιμοκαθαρτηρίου προκειμένου να μπαίνουν σε καραντίνα οι άνθρωποι που είχαν προβληθεί από επιδημικές ασθένειες και λοιμούς.Σήμερα από τα κτίρια, τα οποία μάλλον κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους, έχουν απομείνει μόνο τα θεμέλια, ενώ οι αρχαιολόγοι θεωρούν ως πολύ πιθανό το να θάβοντο στο νησί εκείνοι που πέθαιναν προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση των ασθενειών στον υπόλοιπο πληθυσμό των Χανίων.

Να σημειωθεί πως έως τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστική ανασκαφική έρευνα στην νησίδα, και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων εφόσον επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις πως ο σκελετός ανήκει σε άνθρωπο που έζησε στην περίοδο της Ενετοκρατίας, θα προσθέσουν ένα ακόμη ψηφιδωτό στην μακραίωνη ιστορία των Χανίων.

Flashnews