Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) η άσκηση επιχειρήσεων (Full Scale Exercise) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα EU POSEIDON, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία και έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής από τις εμπλεκόμενες Εθνικές και Περιφερειακές Αρχές Πολιτικής Προστασίας.

Η πραγματική άσκηση EU POSEIDON 2011 θα εξελιχθεί με σενάριο τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό στην Μεσόγειο. Eιδικότερα το σενάριο της άσκησης εξομοιώνει τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση EU POSEIDON 2011 -η οποία συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί ιστορικά εντός της Ε.Ε. με σενάριο τσουνάμι ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού και ηλεκτρονικής διαλογής, θα δοκιμασθούν επίσης για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Επικεφαλής Εταίρος), δύο Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών, τις Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία) και την Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία).

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους στο Στρατηγικό Επίπεδο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ως Επικεφαλής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων στο οποίο και θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι Διοικητές των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Δυνάμεων της Κρήτης, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης καθώς και ο Καθηγητής κ Κώστας Συνολάκης η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.

Στο τακτικό επίπεδο θα συμμετάσχουν, δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης καθώς και δυνάμεις από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της πολυπλοκότητας αλλά της ιδιαζούσης βαρύτητας της άσκησης από την 23η Οκτωβρίου 2011 θα ενεργοποιηθούν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας, το Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. (DG ECHO-MIC) καθώς και τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων των εμπλεκομένων φορέων (ΠΣ, ΕΚΑΒ, ΛΣ).

Στην έναρξη της άσκησης θα παρευρεθούν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Θεόδωρος Μπούφης, η Διοικητής Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου κα Μαρία Παππά, και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης.

Η άσκηση θα διεξαχθεί υπό τη Διοίκηση Μικτής Ομάδας Ελέγχου, η οποία αποτελείται από ανώτερα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ Κρήτης και του ΙΤΕ με επικεφαλής την Εθνική Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας.

Η δημιουργία Μικτής Ομάδας Ελέγχου αποτελεί μια ακόμη καινοτομία, η οποία στόχο έχει την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των επιπέδων Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού, του Περιφερειακού και του Τοπικού.

Πρόγραμμα άσκησης «EU POSEIDON 2011»:

1η ημέρα , Ηράκλειο, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011:

Ώρα 9 το πρωί, ενημέρωση Ελλήνων και ξένων παρατηρητών και δημοσιογράφων στο ΙΤΕ.
Ώρα 10:30 – 11.30 το πρωί, στο ΕΚΑΒ ( Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου) θα πραγματοποιηθεί η άσκηση σε πραγματικούς επιχειρησιακούς τόνους.
Ώρα 13:30 Συντονιστικό Όργανο Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.
Ώρα 14:30 – 18:00 Αλμυρός ποταμός – Λινοπεράματα, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).

2η ημέρα, Χανιά, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011:

Ώρα 10:30 – 12:30 το πρωί στη θέση Κλαδισσός, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).
Ώρα 13:00 Συντονιστικό Όργανο στην έδρα Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Ώρα 14:30 – 17:00 στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).

Την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 στις 10 το πρωί θα γίνει αξιολόγηση της Άσκησης, στην Αίθουσα Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ( Πλ. Κουντουριώτη ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook