Οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας είχαν από καιρού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους εν μέσω δριμύτατης κρίσης στην αγορά, ωστόσο όλα τους τα διαβήματα έπεσαν σε... «ώτα μη ακουόντων».

Οι αλλεπάλληλες επιστολές προς στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόσο επί υπουργίας Μπιρμπίλη όσο και επί Παπακωνσταντίνου είχαν όλες έναν κοινό παρονομαστή: η βαριά βιομηχανία προσφέρει πολύτιμη υπεραξία στην οικονομία και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα.

Μην την... «πυροβολείτε» με ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, αυξήσεις στα διάφορα τέλη, ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και υπέρογκες χρεώσεις στη χρήση δικτύου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μεγάλοι της βιομηχανίας βιώνουν, με εξαίρεση τις βιομηχανίες αλουμινίου και νικελίου, μια από τις πολύ δύσκολες περιόδους: Ενδεικτικά αναφέρεται η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς χάλυβα κατά 70% και τσιμέντου κατά 60% περίπου σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα επιχειρήματα αυτά όχι απλά δεν έπεισαν την κυβέρνηση, αλλά το τελευταίο διάστημα η βαριά βιομηχανία καλείται να λειτουργήσει με νέα βάρη, όπως η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Μεγάλα και παραδοσιακά ονόματα της βιομηχανίας, επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων, που σηκώνουν το κύριο βάρος των ελληνικών εξαγωγών, δηλαδή φέρνουν στη χώρα ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές πολύτιμο συνάλλαγμα, προβληματίζονται έντονα, κυρίως από το γεγονός ότι οι ελάχιστες παραγωγικές μονάδες του τόπου αντιμετωπίζονται ως «παρίες».

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή, οι προειδοποιήσεις και τα μηνύματα που εξέπεμπαν όλο αυτό το διάστημα οι βιομηχανίες θα γίνονταν πράξη. Αυτή η στιγμή έφτασε όπως δείχνουν δύο παραδείγματα που φέρνει στο φως το Capital.gr και τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν είναι τα μόνα.

Το πρώτο έρχεται από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία τον Αύγουστο σταμάτησε τη λειτουργία του εργοστασίου στο Βόλο (η έντονη κρίση στην κατασκευαστική αγορά είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα αποθηκευτικά σιλό και να σταματήσει για ένα μήνα η παραγωγή).

Σήμερα και ενώ ο Βόλος έχει ξεκινήσει ξανά να παράγει όσο επιτρέπει η υποτονική ζήτηση στην κατασκευαστική αγορά, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας ώστε το εργοστάσιο της Χαλκίδας, να γυρίσει μόνο σε πρωινή βάρδια.

Από τις μέχρι στιγμής επαφές που έχουν γίνει, δεν προκύπτει πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας το αναγκαστικό αυτό μέτρο να συνοδεύεται με μείωση της απασχόλησης ή των μισθών για τους εργαζόμενους.

Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από το Βόλο και τη Χαλυβουργία Ελλάδος το εργοστάσιο της οποίας επισκέφθηκε στις αρχές του μήνα, ο επικεφαλής της βιομηχανίας κ. Νικόλαος Μάνεσης. Κατά τις επαφές που έγιναν με τους εργαζόμενους αποφασίστηκε η μείωση του ωραρίου από 8ωρο σε 5ωρο για διάστημα τεσσάρων μηνών, με παράλληλη δέσμευση της διοίκησης ότι στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση προσωπικού.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ψηφοφορία στο σωματείο των εργαζομένων με συντριπτικό ποσοστό υπέρ της αποδοχής της πρότασης.

Τα δύο αυτά παραδείγματα δεν είναι τα μόνα. Πληροφορίες θέλουν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο να σχεδιάζει ανάλογες κινήσεις σε παραγωγικές μονάδες της βορείου Ελλάδος.

Τον προβληματισμό του για την αύξηση του ενεργειακού κόστους που σε συνδυασμό με τις συνέπειες της «ελληνικής κρίσης» δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για την ελληνική βιομηχανία, εξέφρασε πρόσφατα για λογαριασμό της Αλουμίνιον της Ελλάδος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρότι η ΑτΕ δεν έχει κάνει καμία περικοπή προσωπικού ή μισθών.

Πλέον δε μιλάμε για προειδοποιήσεις ή για απειλές, αλλά για μια δύσκολη πραγματικότητα, η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε δύο μέτωπα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά και τα οποία θα …. καθορίσουν πολλά στο άμεσο μέλλον: το πρώτο είναι οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πελατών με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια υψηλής τάσης και το δεύτερο είναι οι συζητήσεις για νέα αύξηση στο τέλος ΑΠΕ που πέρυσι αυξήθηκε – και μάλιστα υπέρογκα – μόνο στους μη οικιακούς καταναλωτές. Η εξέλιξη στα δύο αυτά ζητήματα θα κρίνει πολλά, λένε οι γνωρίζοντες...