Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών στο υπό κατασκευή Φράγμα της Πλακιώτισσας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας, Σταύρος Ξυλούρης, μετά το πέρας της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο χώρο όπου υλοποιείται το έργο. Ο αντιδήμαρχος είχε την ευκαιρία να δει και να συνομιλήσει με τους υπευθύνους της εργολαβίας, προκειμένου να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που εκτελείται στο Δήμο Γόρτυνας και την ανατολική Μεσαρά.

« Μπορώ να πως τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μετά από αναμονή 50 και πλέον χρόνων, η υλοποίηση αυτού του σημαντικού, για την περιοχή, έργου είναι γεγονός. Το Φράγμα της Πλακιώτισσας όταν ολοκληρωθεί θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.» ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Ξυλούρη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων αλλά και των δικτύων άρδευσης.

«Καταρχήν πρέπει να τελειώσει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων προκειμένου να μην κολλήσει το έργο και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υλοποίησή του. Παράλληλα η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση των μελετών και για τα δίκτυα άρδευσης, αλλά και να διασφαλίσει πόρους για την δημοπράτησή τους ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν παράλληλα. Μόνο έτσι το Φράγμα της Πλακιώτισσας θα καταστεί χρήσιμο και ωφέλιμο για τους αγρότες της περιοχής. Διαφορετικά αν υπάρξουν καθυστερήσεις με τα δίκτυα πολύ φοβάμαι πως το έργο θα παραμείνει αναξιοποίητο για σειρά ετών, όπως συμβαίνει με το Φράγμα της Φανερωμένης» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας.

Τεχνικά στοιχεία του φράγματος

Το αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή του φράγματος Πλακιώτισσας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσαράς, επί του χειμάρρου Αναποδάρη, για την άρδευση περίπου 22.000 στρεμμάτων. Ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα θα είναι περίπου 18,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος είναι πλάτους στέψης οχτώ μέτρων και μήκους τριακοσίων μέτρων, ενώ θα έχει ύψος 53 μέτρα Η μελέτη προβλέπει ακόμα τη βελτίωση και του υφιστάμενου δρόμου από το χωριό της Πλακιώτισσας, με νέα χάραξη στο αριστερό αντέρεισμα μήκους 474μ., ενώ θα φτιαχτεί άλλος ένας δρόμους μήκους 570μ. στο δεξιό αντέρεισμα μετά τη γέφυρα του υπερχειλιστή.