H κυβέρνηση μεταθέτει την πώληση του ΟΠΑΠ για το 2012, αλλά θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων, είπε ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την Παρασκευή, μετά τις αυστηρές συστάσεις της τρόικας για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το δημόσιο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία. Μετά, θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις σε διαστήματα δύο εβδομάδων», είπε ο Κώστας Μητρόπουλος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, μιλώντας για πέντε πρότζεκτ.

«Θα προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την πώληση ακινήτων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», είπε, ενώ προανήγγειλε και πώληση ποσοστών σε ΑΤΕ και ΤΤ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, βάσει του μνημονίου που έχει υπογράψει με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 που περιλαμβάνουν εισηγμένες εταιρίες, άλλες ΔΕΚΟ και ακίνητη περιουσία.

Στόχος είναι τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δημοσίου χρέους, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 162% του ΑΕΠ.

Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην έναρξη των διαδικασιών και την σύσταση και λειτουργία του Ταμείου, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση του στόχου για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα 1,7 δισ. ευρώ για φέτος, έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ.

Η πώληση ποσοστού 34% του ΟΠΑΠ που είχε σχεδιαστεί αρχικά για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 θα καθυστερήσει. Σε ερώτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Τον επόμενο χρόνο», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και εξηγήσεις ως το προς το γιατί υπήρξε καθυστέρηση.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει απολέσει 53% τους τελευταίους έξι μήνες με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να υποχωρεί στα 2,13 δισ. ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες τιμές το Δημόσιο αναμένεται ότι θα εισέπραττε 727 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει εισπράξει 392 εκατ. ευρώ από την ήδη συμφωνηθείσα από το παρελθόν πώληση ποσοστού 10% στον ΟΤΕ και αναμένει άλλα 849 εκατ. ευρώ από την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ κατά 10 έτη και την πώληση αδειών τυχερών παιχνιδιών.

Η τρόικα, που έχει τονίσει ότι το Ταμείο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από πολιτικές πιέσεις, έχει επικρίνει την Αθήνα για καθυστερήσεις στo πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έχει πει ότι η βουτιά στις τιμές της αγοράς δεν αποτελεί δικαιολογία.

Στην τελευταία έκθεσή τους, οι επιθεωρητές της ΕΕ είπαν ότι οι αρχικοί στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος δεν είναι εφικτοί. Ωστόσο, θεωρούν βιώσιμο τον μακροπρόθεσμο στόχο των 35 δισ. ευρώ έως το 2014.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι οι αναθεωρημένοι φετινοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις μας προς τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα έχει δηλώσει ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι 35 δισ. ευρώ έως το 2014. Έχουμε συμφωνήσει μαζί τους ενδιάμεσους στόχους», είπε.

«Αυτό σημαίνει πέντε πρότζεκτ φέτος και ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε επίσης την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus. Τα έσοδα από το καθένα από αυτά τα πρότζεκτ αναμένεται να είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ποσά, γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των αγορών», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητρόπουλος, με διδακτορικό από το London Business School και εμπειρία στη διαχείριση έργων, τοποθετήθηκε στο τιμόνι του ταμείου στα μέσα Ιουλίου. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής στον επενδυτικό βραχίονα της Eurobank.

Όπως ανέφερε, το Ταμείο επαναξιολογεί τη λίστα των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, με το βάρος να δίνεται σε αυτά που μπορούν να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα.

«Πιθανόν έως τα τέλη του έτους, θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης αδειών κινητής τηλεφωνίας και θα διαθέσει επιπλέον ραδιοσυχνότητες για νέα προϊόντα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει έως τον Νοέμβριο», είπε.

«Επίσης θα διαθέσουμε κάποια μικρά ποσοστά του Δημοσίου σε τράπεζες» πρόσθεσε.

Το Ταμείο δεν θα επιδιώξει την πώληση ποσοστών στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έως ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είπε.

Το Δημόσιο κατέχει περίπου το 77% της ATEbank και το 34% του ΤΤ, που έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 226 και 95 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να προτείνουν τον καλύτερο τρόπο διάθεσης 12 λιμανιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση κατέχει επίσης το 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και βάσει του αρχικού σχεδιασμού στοχεύει να πουλήσει το ποσοστό της κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ερωτηθείς για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το Ταμείο περιμένει την πώληση της Hochtief Airports , βασικού μετόχου του αεροδρομίου.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι συνήθως μετά την παραχώρηση υποδομών ακολουθεί ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων, εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

«Είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να ολοκληρώσει την αποστολή των ιδιωτικοποιήσεων και να ανακτήσει την αξιοπιστία της, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό από τα έσοδα», τόνισε.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook