Με πολύ αργούς ρυθμούς ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων μετά από 21 ημέρες κινητοποιήσεων. Βουνά εξακολουθούν να σχηματίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας, απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, δεν έχουν λάβει όλοι οι απεργοί τα φύλλα πορείας και ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται στα αμαξοστάσια είναι μικρός.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, τόνισε ότι σε σύνολο 8.500 υπαλλήλων έχουν λάβει φύλλα πορείας μόλις 1.200.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Αθηναίων, τα οποία δείχνουν ότι από τους 1.600 εργαζόμενους στην καθαριότητα μόλις 500 έχουν πάρει φύλλα πορείας, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης έχουν γίνει μόνο 74 δρομολόγια για αποκομιδή σκουπιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αφού ξεκινήσει η καθολική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να γίνει η αποκομιδή όλων των σκουπιδιών από τους δρόμους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη ΝΕΤ, κάλεσε τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναρωτηθούν τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες τους, ενώ υποστήριξε ότι με τη στάση τους «ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια τους τη θέση».

«Δεν δέχομαι ότι οποιοσδήποτε αγώνας μπορεί να κρατά ομήρους του πολίτες» τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται εν μέρει από ιδιώτες.

Σύγχυση με την επιστράτευση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, με τον δήμαρχο, Γ.Μπουτάρη, να τονίζει ότι μόνο στον κεντρικό δήμο της συμπρωτεύουσας έχουν συσσωρευτεί πάνω από 5.000 τόνοι σκουπιδιών, γεγονός που σημαίνει πως η πόλη δεν πρόκειται να καθαριστεί σε λιγότερο από πέντε μέρες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook