Σε 3,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου υπολογίζει η νορβηγική Statoil τα συνολικά αποθέματα του κοιτάσματος Aldous/Avaldnes που ανακάλυψε πρόσφατα στη Βόρεια Θάλασσα, εύρημα που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη κοιτάσματος για το 2011.

Η νορβηγική εταιρεία εκτιμά πως το κοίτασμα θα της αποφέρει ημερήσια παραγωγή 800 χιλ. βαρελιών, αντίστοιχη δηλαδή με εκείνη του Κατάρ -και αυτό, την στιγμή που αρκετοί θεωρούσαν πως το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας έχει ήδη αντληθεί.

Μέρος του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, υποστηρίζει η εταιρεία, είναι τελικά σημαντικά μεγαλύτερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Έτσι, οι εκτιμήσεις για την απόδοση του κοιτάσματος διπλασιάστηκαν την Παρασκευή, οδηγώντας και τη μετοχή της Statoil υψηλότερα κατά 3% όπως σημειώνει το Reuters.

Το κοίτασμα μάλιστα είναι σε μικρό βάθος, κάτι που αυξάνει σημαντικά την αξία του. Η νορβηγική πετρελαϊκή έχει σταθεί μάλλον τυχερή φέτος, έχοντας ήδη κάνει σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτος στη Βραζιλία και τη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Οι εμπειρογνώμες της Statoil εκτιμούν πως η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την άντληση το 2017, υπολογίζοντας πως το κοίτασμα θα έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνων. Εκτιμούν επίσης πως για την εκμετάλλευση ολόκληρου του κοιτάσματος θα χρειαστεί η κατασκευή τριών με τεσσάρων εγκαταστάσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook